Головна  →  Новини  →  19 лютого 2021

Строки подання декларації про майновий стан і доходи фізичними особами-підприємцями на загальній системі оподаткування та сплати грошових зобов’язань

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що відповідно до п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) фізичні особи - підприємці (далі - ФОП) подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи». 

У разі якщо ФОП отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб (п. 177.6 ст. 177 ПКУ).

ФОП подають річну податкову декларацію у строк, визначений
 п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи. 

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПКУ для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених ПКУ (п. 57.1 ст. 57 ПКУ).

Звертаємо увагу, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до пп. 177.11 ст. 177 ПКУ (діє з
 23 травня 2020 року).

Так, фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітній) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Отже подавати таку податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, у якому відбулося таке припинення.

Нагадуємо, що декларування доходів – це конституційний обов’язок громадян – част. 2 ст. 67 Конституції України передбачено, що усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем свого проживання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік у порядку встановленому законом.

За інформацією Головного управління ДПС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку