Головна  →  Новини  →  27 січня 2021

Що потрібно знати про лептоспіроз

Лептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре природноосередковане інфекційне захворювання, яке викликається різними штамами лептоспір, характеризується поліморфізмом клінічних проявів і вираженим інтоксикаційним синдромом. Хворіють на цю недугу як люди, так і тварини.

Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів (у вигляді довготривалого носійства), а для людей зазвичай закінчується летально, особливо при пізньому зверненні по медичну допомогу.

Джерело інфекції. Основний природний резервуар лептоспірозної інфекції для людей – дикі дрібні ссавці (мишовидні гризуни: пацюки, миші), хворі та перехворілі сільськогосподарські та домашні тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (лисиці, песці, нутрії).  Гризуни виділяють збудника у зовнішнє середовище (у відкриті водоймища) переважно з сечею,  що призводить до зараження домашніх сільськогосподарських тварин. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до  місяця, у вологому ґрунті – до трьох місяців, на зволожених харчових продуктах – декілька днів, добре переносять заморожування. Миттєво  гинуть при кип’ятінні, у кислому середовищі, потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних концентрацій дезінфікуючих речовин.

Головним механізмом передачі збудника інфекції для людей є водний шлях. Люди заражаються лептоспірозом при купанні у закритих водоймищах; рибальстві, як в літню, так і в зимову пори року; при споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах; під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств та інших. Хвора людина не становить небезпеки зараження для інших людей. Пряма передача інфекції від людини до людини можлива лише у разі вродженої інфекції та при вигодовуванні дитини грудним молоком. Сприйнятливість населення висока, але найчастіше хворіють чоловіки – підлітки та дорослі.

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 7 до 14 днів (можливо від 2 до 30 діб). Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати час свого захворювання) з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювота, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах, попереку. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, а й триматися на ногах. Можуть спостерігатися жовтушність склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи, зменшення кількості сечі, кашель, симптоми ураження нервової системи – головний біль, нудота, блювота. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ.

Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків з високим ризиком смерті. Тому так важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лептоспіроз.

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів.

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень сільськогосподарськими тваринами і гризунами, знищення щурів і мишей.

Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом найчастіше відбувається у закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та проковтуванні води.

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях. На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – взувати гумові або кирзові чоботи, одягати рукавички.

Забороняється вживати сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ; овочі і фрукти не митими, м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин.

Якщо мав місце ризик інфікування та з’явились перші ознаки захворювання, а саме – підвищення температури,  симптоми інтоксикації, слід негайно звертатися  по медичну допомогу!

Перейти до спискуВерсiя для друку