Головна  →  Новини  →  18 січня 2021

Торік за сприяння служби зайнятості роботу знайшли понад 600 тисяч українців

Коронакриза стала серйозним випробуванням для ринку праці. В Україні, як і у світі, упродовж минулого року відбулося суттєве зменшення кількості вакансій з одночасним зростанням рівня безробіття. 

Але, незважаючи на обмежувальні заходи, фахівці служби і в період жорсткого карантину продовжували пошук роботи для безробітних та підбирали персонал для роботодавців.

Завдяки службі 606 тисяч українців знайшли роботу протягом 2020 року. За видами економічної діяльності найбільше громадян були працевлаштовані в сільському господарстві (28%), переробній промисловості (16%) та у сфері торгівлі (15%).

Професійне навчання за направленням служби проходили 93  тисячі безробітних, 48 тисяч з них навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

До громадських та інших робіт тимчасового характеру протягом року було залучено 100 тисяч осіб.  Це і благоустрій територій, і впорядкування місць поховань, супровід людей з інвалідністю, відбудова історичних пам’яток тощо.

Кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості, становила 169 тисяч осіб. Кількість вакансій у базі даних державної служби зайнятості протягом року – 829,7 тисяч одиниць. На веб-сайті державної служби зайнятості створено 351 тис. електронних кабінетів роботодавців, завдяки яким значно прискорюється процес пошуку кандидатів на посаду, а також  існує можливість подачі звітності до центрів зайнятості.

Станом на 16 січня 2021 року:

  • кількість зареєстрованих безробітних – 477 тисяч чоловік;
  • кількість вакансій – 43 тисячі одиниць.

Найбільше пропозицій роботи налічується на підприємствах переробної промисловості – 18%, оптової та роздрібної торгівлі - 14%,  транспорті – 11%.

Кого на початку січня 2021 року шукали роботодавці?

У професійному розрізі найбільше пропозицій з працевлаштування подано для:

- 22% - кваліфіковані працівники з інструментом (швачка, електромонтер, електрогазозварник, слюсар-ремонтник, муляр, маляр, монтер колії);

-15% - робітники з обслуговування, експлуатації устаткування машин (водій тролейбуса, трамвая, оператор заправних станцій, тракторист);

- 15% - професіоналів (провізор, спеціаліст держслужби, учитель, вихователь);

- 12% - працівники сфери торгівлі та послуг (продавець, кухар, охоронник, поліцейський).

Середня заробітна плата у вакансіях, поданих до служби зайнятості роботодавцями, становить 7 592 грн. Однак є пропозиції роботи зі значно вищим рівнем оплати праці (авіаційний транспорт, ІТ, фінансова та страхова діяльність, сфера телекомунікацій).

Суттєвим залишається дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили: станом на 1 січня 2021 року на одне робоче місце претендує 11 безробітних громадян.

 
Державний центр зайнятості

Перейти до спискуВерсiя для друку