Головна  →  Новини  →  21 жовтня 2013

На Хрещатику відкрилася виставка «Звільняли Київ під чехословацьким прапором»

На Хрещатику відкрилася виставка «Звільняли Київ під чехословацьким прапором»

Виставка, що розповідає про участь воїнів Чехословацької Республіки у звільненні Києва, урочисто відкрилася на Хрещатику за участю президента Чеської Республіки Його Високоповажності Мілоша Земана та голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова.

«Ця виставка присвячується 70-й річниці визволення Києва від німецько-фашистських загарбників. Події, які відбувалися тут 70 років тому, на все життя залишаться в пам’яті не тільки українського народу, адже в битві за Київ загинули багато сотень тисяч воїнів різних національностей. І сьогодні ми маємо велику честь ще раз згадати чеських воїнів, які віддали своє життя за визволення Києва, за визволення України, на нашу спільну свободу. Дуже знаково, що відкриває цю виставку президент Чеської Республіки», – сказав у вітальному слові під час відкриття експозиції Олександр Попов. Він подякував усьому чеському народу за нашу спільну перемогу. Також голова КМДА висловив вдячність організаторам виставки, яка представлена у самому серці столиці.

Так, організаторами виставки «Звільняли Київ під чехословацьким прапором» виступили Посольство Чеської Республіки в Україні, Київська міська державна адміністрація, Чеський центр в Києві та благодійна фундація «Відкриті серця України».

Ця виставка розкриває значення внеску чехословацьких військових сил у визволення Києва та інших українських міст в часи Другої світової війни. Експозиція складається з панелей, які представляють історію чехословацької військової частини та її формування в Радянському Союзі, її прихід на українську територію, значення битви біля Соколовo. Детально розкрито залучення чехословацької військової частини у бої за Київ – здобуття фільмових студій, заводу «Більшовик» та визволення центру міста. Представлено також внесок чехословацьких солдат у визволення інших українських міст, поповнення рядів частини волинськими чехами і громадянами Підкарпатської Русі та їх подальший шлях на чехословацькі території. Виставка також змальовує їх переслідування після комуністичного перевороту в лютому 1948 р. Матеріали виставки опрацьовані Військовим історичним інститутом Міністерства оборони Чеської Республіки.

Нагадаємо, що напередодні відкриття виставки відбувся урочистий акт покладання вінків до могили загиблих чехословацьких воїнів на військовому Лук’янівському цвинтарі за участю президента Чеської Республіки Мілоша Земана та першого заступника голови КМДА Анатолія Голубченка.

Перейти до спискуВерсiя для друку