Головна  →  Новини  →  14 грудня 2020

Інна Якушко: запроваджені нововведення у законодавстві переносять дату обов’язкового застосування платниками єдиного податку реєстраторів розрахункових операцій та скасовують нарахування низки штрафних санкцій

«Набрав чинності Закон України від 01 грудня 2020 року №1017- ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій». Нововведення спрямовані на забезпечення сприятливих умов для підприємницької діяльності, визначення чітких та зрозумілих правил застосування реєстраторів розрахункових операцій, надання платникам податків достатнього часу для підготовки до забезпечення виконання вимог законодавства щодо обов’язкового використання у господарській діяльності РРО (ПРРО)», –  наголосила заступник начальника Головного управління ДПС у м. Києві Інна Якушко.

Так, цим Законом визначені граничні обсяги доходів для застосування суб’єктами господарювання спрощеної системи оподаткування, виходячи зі встановлених законодавством розмірів мінімальної заробітної плати на 01 січня податкового (звітного) року. Так, для першої групи – 167 розмірів мінімальної заробітної плати (МЗП), для другої групи – 834 розміри МЗП та для  третьої групи – 1167 розмірів МЗП.

Обов’язкове застосування РРО для суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів через мережу Інтернет, текстилю, автозапчастин та вживаних товарів, діяльність ресторанів, готелів та туристичних агентств перенесено на 01 січня 2022 року.

Крім цього, відтерміновано до 01 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО (ПРРО) платниками єдиного податку другої – четвертої груп.

Скасовано норми щодо застосування механізму компенсації частини штрафних санкцій покупцю (кешбек).

Також скасовано штрафні санкції за невідповідність готівки на місці проведення розрахунків, за неподання звітності з використання програмних РРО, за відсутність попереднього програмування товарів (крім підакцизних) в РРО (ПРРО) та за не створення контрольної стрічки на програмному РРО.

Звертаємо увагу, Закон № 1017-ІХ набрав чинності 10 грудня 2020 року, крім розділу І цього Закону (нові граничні  обсяги доходів для платників єдиного податку та правила застосування РРО у 2021 році), який набере чинності з 01 січня 2021 року.

За інформацією Головного управління ДПС у м.Києві

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку