КМДА Київська міська державна адміністрація


3 грудня 2020

Основні правила продажу і користування піротехнікою

Залишилося зовсім небагато часу до Новорічних свят.  Щоб попередити нещасні випадки при використанні піротехнікою, нагадуємо основні правила продажу і користування нею.

Слід використовувати тільки сертифіковану піротехніку і запускати її тільки на відкритому просторі, далеко від будівель. При покупці піротехнічних виробів обов'язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути у кожного виробу. Перевірте термін придатності виробу. Сучасні піротехнічні засоби представляють великий інтерес для дітей і підлітків. У багатьох випадках безконтрольне поводження з небезпечними «іграшками» призводить до трагічних наслідків.

Шановні дорослі, будьте уважні! Багато дітей вже почали купувати піротехніку в магазинах і безконтрольно користуватися нею. На подібних виробах повинні стояти дані про виробника і обов'язкова інструкція із застосування. Заборонено продавати піротехніку дітям до 16 років.

Щоб Новорічні свята принесли вам і вашим рідним радість, виконуйте елементарні правила пожежної безпеки! Піротехнічні вироби представляють собою джерело підвищеної небезпеки. Безконтрольна реалізація піротехнічної продукції та застосування її без дотримання необхідних заходів пожежної безпеки стають причинами багатьох пожеж, травм і навіть загибелі людей, головним чином дітей і підлітків. Запуск петард, феєрверків, ракет і інших піротехнічних виробів забороняється проводити всередині приміщення, з балконів і лоджій, поблизу житлових будинків і господарських будівель, новорічних ялинок. Купувати піротехнічні вироби слід тільки в спеціалізованих відділах магазинів, але, ні в якому разі не купувати піротехніку на ринках, де не дотримуються умови зберігання. Через недотримання температурних режимів, вологості придбана піротехніка може не спрацювати або спрацювати у вас в руках. У момент приведення в дію піротехніки необхідно в лічені секунди відбігти на безпечну відстань 10-15 і більше метрів. Не нахиляйтеся над піротехнічними виробами під час підпалу гніту, а так само під час роботи піротехнічного виробу. У будь-якому випадку запускати феєрверки, петарди, різні ракети, підривати хлопавки, підпалювати бенгальські вогні тощо потрібно з граничною обережністю.

У разі пожежі негайно телефонуйте в пожежну охорону по телефону 101.

За інформацією РУ ГУ ДСНС



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.