Головна  →  Новини  →  12 листопада 2020

З початку року столичною податковою розглянуто майже 139 тисяч повідомлень про підтвердження реальності здійснення операцій по податкових накладних, реєстрацію яких зупинено

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що за період роботи системи  моніторингу   в   Єдиному   реєстрі  податкових   накладних   протягом

січня – жовтня 2020 року столичними платниками подано на реєстрацію  понад  41 мільйон податкових накладних на суму ПДВ більш ніж 260 мільярдів гривень.

Таким чином, середня кількість податкових накладних, поданих на реєстрацію в день сягає майже 200 тисяч.

Загалом, за січень-жовтень 2020 року зупинено реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) більш ніж 165 тисяч (0,4 % від поданих) податкових накладних на загальну суму ПДВ 3 088,4 мільйонів гривень, що становить 1,2% від загальної суми ПДВ поданих на реєстрацію.

Зокрема, по ризиковим суб’єктам господарювання зупинено понад 87 тисяч податкових накладних (або 53,2% від загальної кількості зупинених) на суму                       2 666 мільйонів гривень (або 86,3% від загальної суми ПДВ по зупинених накладних).

За 10 місяців 2020 року Комісією Головного управління ДПС у м. Києві з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН, за результатами моніторингу виявлено 3 868 суб’єктів господарювання, що підпадають під критерії ризиковості.

Також, розглянуто майже 139 тисяч повідомлень про підтвердження реальності здійснення операцій по податкових накладних, реєстрацію яких зупинено, на загальну суму податку на додану вартість 2 425 мільйонів гривень.               За результатами розгляду зазначених повідомлень прийнято близько 104 тисяч рішень щодо реєстрації податкових накладних в ЄРПН (або 74,5%) на загальну                                    суму ПДВ – 1 077 мільйонів гривень та понад 35 тисяч рішень про відмову в реєстрації податкових накладних в ЄРПН (або 25,5%) на загальну суму ПДВ – 1 348 мільйонів гривень. Переважна більшість відмов стосується податкових накладних, що складені ризиковими суб’єктами господарювання.

З метою запобігання зупинення реєстрації податкових накладних по критерію ризиковості операції, щодо платників реального сектору економіки, враховано понад 800 таблиць платника податку.

Зауважимо, у зв’язку з численною кількістю звернень платників, на постійній основі було запроваджено консультації з питань формування повідомлень та документів щодо підтвердження реальності здійснення господарської операції по податкових накладних/розрахунках коригувань в Єдиному реєстрі податкових накладних, реєстрацію яких зупинено. У зв’язку із запровадженням карантинних заходів, на даний час внесено зміни в режим роботи столичної податкової, надання консультацій призупинено.

Водночас, для належного інформування платників податків м. Києва та підвищення рівня обслуговування в частині надання консультацій щодо алгоритму дій при зупинці реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, збільшено кількість номерів телефонів функціонуючого «Call-center», з контактами яких можна ознайомитися за посиланням: https://kyiv.tax.gov.ua/anonsi-ark/22573.html

Також з алгоритмом дій у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, можна ознайомитися за посиланням: https://kyiv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/434158.html.

За інформаціею ДПС України

Перейти до спискуВерсiя для друку