Головна  →  Новини  →  10 листопада 2020

Уточнено окремі умови надання пільг із сплати туристичного збору та податку на нерухоме майно

 

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що з 14 жовтня 2020 року набрав чинності Закон України від 17 вересня 2020 року № 905-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих умов надання пільг із сплати туристичного збору та податку на нерухоме майно» (далі – Закон № 905).

Законом № 905 доповнено перелік осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору.

Так, платниками туристичного збору не можуть бути особи, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи, відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 Податкового кодексу України (далі ПКУ), а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

Законом № 905 також визначено, що при обчисленні бази оподаткування об'єктів нерухомості, у тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, контролюючим органом не враховуються об'єкти нерухомості, що не є об'єктом оподаткування відповідно до пп. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Довідково: відповідно до пп. 268.5.1 п. 268.5 ст. 268 ПКУ місцями тимчасового проживання (ночівлі) визначено:

а) готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

б) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об'єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

Відповідно до пп. 38.6 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не є об'єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об'єкти житлової та нежитлової нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, у період з 14 квітня 2014 року по 31 грудня року, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або операції Об'єднаних сил (ООС).

За інформацією Головного управління ДПС у м. Києві

 

Перейти до спискуВерсiя для друку