Головна  →  Новини  →  1 жовтня 2020

За спалення опалого листя штраф від трьох тисяч гривень, смертельні хвороби та шкода довкіллю

Чому потрібно відмовитися від практики спалювати листя та суху рослинність?
 
1. Спалювання листя шкідливе для здоров’я людей та екологічного стану міста та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягнуть за собою накладення адміністративних штрафів.
 
2. При спалюванні сухих рослинних решток разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окисиди азоту та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери.
 
3. Це дуже отруйний газ, оскільки надзвичайно легко зв’язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з вищим навантаженням, а це – посилює шанс на загострення захворювань серця.
 
Які штрафи передбачені?
 
Згідно зі статтею 77 (1) КУпАП самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах - тягнуть за собою накладення штрафу від 3060 грн до 6120 грн, на посадових осіб - від 15 300 грн до 21 420 грн.
 
Хто може накладати штраф за спалювання листя?
 
Поліція (102).
 
Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксації факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адмінправопорушення.
 
Перейти до спискуВерсiя для друку