КМДА Київська міська державна адміністрація


16 вересня 2020

У Києві встановлено меморіальну дошку Георгію Гонгадзе

Сьогодні, 16 вересня 2020 року, на фасаді будівлі Національної спілки журналістів України (вул. Хрещатик, 27-А) відкрито меморіальну дошку українському опозиційному журналісту Георгію Гонгадзе.

«Сьогодні минуло 20 років, як ми втратили Людину з великої літери, Людину, яка є символом свободи слова незалежної України. Я маю за честь повідомити про відкриття меморіальної дошки українському опозиційному журналісту, засновнику та першому головному редактору інтернет-видання «Українська правда», Герою України Георгію Гонгадзе. Георгій зробив величезний внесок у розбудову незалежної України, боротьбу за свободу слова та розвиток незалежних ЗМІ. Він віддав своє життя за право говорити й писати, за право бути журналістом», – наголосив в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський.

Він зазначив, що смерть Георгія Гонгадзе викликала широкий резонанс не тільки в Україні, але й у всьому світі. Навіть після своєї смерті журналіст продовжує показувати світові всю важливість свободи слова і є символом боротьби за неї.

«Георгій є прикладом того, яким має бути справжній Українець. Сьогодні ми всі маємо за честь відкрити меморіальну дошку Герою України на будівлі Національної спілки журналістів. Зухвале вбивство Георгія Гонгадзе стало точкою відліку в українській журналістиці. Я хочу сьогодні вшанувати хвилиною мовчання пам’ять усіх журналістів, які загинули через свою професійну діяльність», – додав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Меморіальну дошку виготовлено та встановлено Департаментом охорони культурної спадщини за кошти міського бюджету.

Довідково.

Георгій Гонгадзе народився 21 травня 1969 року в Тбілісі. Навчався у Тбіліському університеті на факультеті романо-германської філології, Львівському державному університеті ім. І. Франка на факультеті іноземних мов. Він уже в студентські роки виявляв активну громадську позицію, беручи участь у Тбіліських подіях 1989 року і грузинському повстанні 1991-го. Переїхавши до Львова, він був членом партії Народного Руху України, Студентського братства, творцем Грузинського культурного центру «Багратіоні». Висвітлював події війни в Абхазії, де отримав поранення. Працював на телебаченні Львова і Києва, був головним режисером ТО «Центр Європи», ведучим програм «Параграф» на ММЦ «Інтерньюз», «Вікна-Плюс» на СТБ, а також вів прямі ефіри на радіостанції «Континент». Автор документальних фільмів «Біль землі», «Тіні війни», «Колиска», «Хранителі мрії». В Україні займався громадською діяльністю, спрямованою на боротьбу з корупцією та підтримку свободи слова в суспільстві, заснував інтернет-видання «Українська правда», в якому публікував актуальну інформацію про найбільш яскраві політичні проблеми сучасності.

20 років тому, ввечері 16 вересня 2000 року, Георгій Гонгадзе пішов із роботи, але вдома так і не з’явився. Зникнення та вбивство Георгія Гонгадзе викликало широкий резонанс в Україні та за кордоном. У грудні 2008 року в Києві встановлено пам’ятник Георгію Гонгадзе та загиблим при виконанні службових обов’язків журналістам у сквері на вулиці Великій Васильківській, 115-121.

На його честь названо проспект у Києві, вулиці в різних містах України. В Музеї новин у Вашингтоні (США) в залі Меморіалу загиблим журналістам на скляній стіні викарбувано й ім’я Георгія Гонгадзе разом із іменами інших полеглих українських журналістів.

kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.