КМДА Київська міська державна адміністрація


21 серпня 2020

Опубліковано Закон, який передбачає спрощення роботи ФОПів

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що 7 серпня 2020 року опубліковано Закон України від 14.07.2020 № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Так, з 1 січня 2021 року наберуть чинності зміни до окремих норм Податкового кодексу України, якими спрощується ведення обліку для фізичних осіб підприємців та самозайнятих осіб.

Облік доходів і витрат ФОП на загальній системі оподаткування.

Фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування з 1 січня 2021 року зобов'язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма, за якою здійснюватиметься облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку визначаються Міністерством фінансів України.

Фізичні особи - підприємці застосовують реєстратори розрахункових операцій відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Облік доходів і витрат самозайнятих осіб.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, з 1 січня 2021 року зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначаються Міністерством фінансів України.

Облік доходів і витрат ФОП - платників єдиного податку

Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, з 1 січня 2021 року ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

За інформацією Головного управління ДПС у м. Києві

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.