КМДА Київська міська державна адміністрація


17 серпня 2020

Якщо горить людина

Таке буває не тільки в бойовиках. Найчастіше це трапляється на кухні при необережному поводженні з вогнем або в автоаваріях.

Якщо на людині горить одяг, треба щонайшвидше погасити вогонь. А зробити це доволі важко, оскільки від болю він втрачає контроль над собою і починає кидатися, підсилюючи тим самим полум'я. Людину, що горить, насамперед треба зупинити будь-яким способом: або грізно окликнути, або повалити додолу.

Одяг, що запалав, зірвіть або погасите, заливаючи водою(взимку закидайте снігом).

Якщо води немає, накиньте на постраждалого будь-який одяг або щільну тканину, не закриваючи йому голову, щоб він не отримав опіку дихальних шляхів і не отруївся токсичними продуктами горіння. Але майте на увазі: висока температура впливає на шкіру тим більше, чим довше і щільніше притиснутий до неї тліючий одяг. Якщо нічого під рукою не виявилось, катайте того, що горить по землі, щоб збити полум'я.

Згасивши вогонь, винесіть постраждалого на свіже повітря, розріжте тліючий одяг і зніміть його, прагнучи не пошкодити обпалену шкіру. Накладете на уражені місця пов'язку з бинта або чистої тканини.

При великих опіках загорніть постраждалого в чисте простирадло, терміново викличте «швидку» або доставте його в найближчий лікувальний заклад на ношах. Для зменшення болю дайте пігулку анальгіну, баралгіну або аспірину. Якщо у постраждалого немає блювоти, постійно напувайте його водою. При опіках першого ступеня (коли шкіра тільки почервоніла) для зменшення болю і попередження набряку тканин застосовують (протягом десяти хвилин) холодну воду, лід або сніг, а потім змащують уражену ділянку горілкою або одеколоном, але пов'язку не накладають.

Кілька разів в день обробляють протиопіковими аерозолями або наносять тонким шаром синтомициновую мазь. При опіках другого ступеня (коли утворилися міхури, причому деякі з них лопнули) обробляти уражені місця горілкою або одеколоном не потрібно, оскільки це викличе сильний біль і печіння. На область опіку накладіть стерильну пов'язку з бинта або пропрасованої тканини. Обпалену шкіру не слід змащувати жиром, зеленкою або марганцівкою. Полегшення це не приносить, а тільки утрудняє лікареві визначення ступеня ураження тканин. Добре допомагають примочки з сечі – це старовинний і безвідмовний народний засіб.

За інформацією РУ ГУ ДСНС



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.