Головна  →  Новини  →  12 серпня 2020

Недопущенню розповсюдження пандемії COVID-19 має сприяти кожен особисто – Валентина Гінзбург

Поліпшенню епідеміологічної ситуації щодо коронавірусу має сприяти кожен особисто. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона висловила впевненість, що зріст захворюваності можна помітно сповільнити, виконуючи дві надзвичайно прості вимоги: дотримуватися всіх карантинних та запобіжних заходів та вчасно звертатися до лікаря у разі погіршення самопочуття.

«Сьогодні, коли в світі немає специфічного лікування та не винайдено вакцину проти COVID-19, зупинити пандемію можливо лише за умови відповідального ставлення до власного здоров’я та здоров’я осіб навколо нас. Мабуть, кияни втомилися від карантину та розслабилися. На жаль, це помітно на статистиці захворювань», – повідомила вона.

Директорка Департаменту охорони здоров’я розповіла, що кількість хворих останнім часом аж ніяк не зменшується. За минулу добу захворіло понад 180 киян.

«Дуже невтішні цифри і щодо госпіталізованих. Щодня це 50 та більше пацієнтів. Наразі в лікарнях столиці з підтвердженим діагнозом перебуває 390 хворих, і ще кілька десятків людей – з підозрою на COVID-19! А що особливо засмучує: все більше осіб потрапляє до клінік у тяжкому стані. Наприклад, за минулу добу кількість «тяжких» сягнула 67. На ліжках інтенсивної реанімації перебувають 35 хворих. 5 – підключені до апарату штучної вентиляції легень, ще 16 знаходяться на неінвазивній штучній вентиляції легень. Кисневої підтримки потребують 87 хворих», – зазначила Валентина Гінзбург.

За її словами, незважаючи на великий обсяг інформації щодо небезпеки коронавірусу, далеко не всі вчасно звертаються до лікарів.

«Ця інфекція часто буває непередбачувана у своїх проявах. Звичайно, є симптоми, що зустрічаються у більшості. Але вони зовсім необов’язкові для усіх без винятку. Тому кожен із нас має пам’ятати: у будь-якому випадку знедужання – зателефонуйте своєму лікареві та проконсультуйтеся. І докладно опишіть все, що відчуваєте, окремо зупинившись на проявах, що не притаманні вашому звичайному перебігу респіраторно-вірусних хвороб. Таким чином, вчасно розпочнете лікування і значно зменшите для себе ризики небезпечних ускладнень», – прокоментувала директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург вкотре закликала киян не нехтувати протиепідемічними заходами: суворо дотримуватися маскового режиму; максимально обмежити перебування в багатолюдних місцях; залишатися на самоізоляції, якщо перебували в контакті з людиною, в якої підтверджений COVID-19; часто мити та обробляти антисептиком руки; використовувати рукавички, коли доводиться торкатися поверхонь на вулицях, у транспорті, приміщеннях загального користування.

«Та головне: тільки-но помітили у себе симптоми захворювання, погіршення самопочуття, незвичні для себе зміни у стані організму – одразу телефонуйте лікарю, з яким підписано декларацію, а якщо свого лікаря у вас немає – на «гарячі лінії» найближчого амбулаторного закладу охорони здоров’я», – підсумувала вона.

Відповіді на практичні питання, пов’язані з COVID-19 (зокрема, куди звертатися, якщо не підписано декларацію з лікарем) можна отримати, зателефонувавши за номерами «гарячих ліній» найближчого до вас закладу охорони здоров’я. Номери «гарячих ліній» за посиланням.

kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку