КМДА Київська міська державна адміністрація


15 червня 2020

Нововведення Закону №466. Індивідуальні податкові консультації

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що 23 травня 2020 року набрав чинності Закон № 466-IX (далі - Закон № 466-IX)  «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», яким було внесено зміни,  зокрема, до глави 3 «Податкові консультації». 

Наразі, Податковий кодекс України  визначає, що за вибором платника податків індивідуальні податкові консультації (далі – ІПК) можуть надаватися не тільки в усній і письмовій формі, але й в електронній.

Звертаємо увагу, що з 01.01.2021 абзац перший та абзац другий пункту 53.1 статті 53 буде виключено у Податковому кодексі України відповідно до яких не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

Положення абзацу першого цього пункту застосовуються до індивідуальної податкової консультації, за умови що вона зареєстрована в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій.

Поряд з цим, з 01.01.2021 наберуть чинності зміни до статті 112 Податкового кодексу України де буде визначено, що  обставинами, що звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, зокрема, є  вчинення діяння (дії або бездіяльності) особою, яка діяла у відповідності до індивідуальної податкової консультації, наданої такому платнику податків у паперовій або електронній формі, за умови, що така консультація зареєстрована в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій, або до узагальнюючої податкової консультації та/або до висновку об'єднаної палати, Великої Палати Верховного Суду щодо застосування норми права, від якого в подальшому було відступлено (пп. 112.8.2 п. 112.8 ст. 112 Податкового кодексу).

За інформацією Головного управління ДПС у м. Києві 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.