КМДА Київська міська державна адміністрація


14 квітня 2020

Застосування штрафних санкцій по податку на додану вартість з урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України на час карантину

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що з 02.04.2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 № 540-ІХ«Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» (далі – Закон № 540), відповідно до якого порядок застосування штрафних санкцій по ПДВ, визначений попереднім Законом України від 17.03.2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 533), не зазнав змін.

Так, встановлений мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, не поширюється на санкції за порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Тобто, ні Закон № 533, ні Закон № 540 не звільняє платників від сплати ПДВ та від застосування до них фінансової відповідальності за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

Разом з тим, до переліку штрафних санкцій, які належні до застосування, не включені штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Крім цього, протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Слід також зазначити, що встановлений Законами № 533 та № 540 мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок, не поширюється на проведення камеральних перевірок та перевірок з питання бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

 За інформацією Головного управління ДПС України у місті Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.