КМДА Київська міська державна адміністрація


25 лютого 2020

Суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі

Населення часто порушує елементарні правила пожежної безпеки, не приділяючи їм належної уваги або просто тому, що не знає їх. Це приводить до того, що у житлових будинках пожежі виникають значно частіше.

Аналіз пожеж частіше показує, що винуватцями більшості з них є самі мешканці, які зневажають елементарними правилами пожежної безпеки, необережно поводяться з вогнем під час паління, користування приладами освітлення з відкритим полум’ям (свічками, ліхтарями тощо), що особливо небезпечно для горищних приміщень, балконів, коридорів, комор і різних господарських будівель.

Пожежі викликані непогашеною цигаркою або сигаретою, є розповсюдженими у більшій мірі ніж може здатися на перший погляд. Більшість пожеж, спричинених курінням, пов’язана з курінням у нетверезому стані у ліжку.

Не менш поширеною причиною пожеж є порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких випадків показує, що вони відбуваються в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки під час користування електропобутовими приладами і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправності цих приладів, від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку включити декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, в ізоляції спалахнути.

Основні запобіжні заходи та правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті:

- нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;

- забороняється залишати прилади, включені без нагляду;

- забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

- необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;

- небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками;

- забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Останнім часом почастішали випадки пожеж внаслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації телевізорів. Для попередження таких пожеж необхідно дотримуватись таких правил:

- розетка підключення вилки живлення повинна знаходитись у доступному місці для швидкого відключення телевізора від електромережі;

- слід вимикати телевізор, якщо дорослих немає у кімнаті;

- необхідно витягувати вилку шнура живлення із розетки, якщо телевізор вимкнено;

- у випадку виникнення несправності в роботі не допускати повторного вмикання телевізора;

- закривати вентиляційні прорізи на задній стінці і нижній частині корпуса телевізора.

У житлових будинках, які мають пічне опалення, необхідно звернути увагу на виконання вимог пожежної безпеки під час улаштування печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перегріву печей та їх експлуатації. В цих будинках пожежі найчастіше виникають з причини перегріву печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розпалювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин. Категорично забороняється залишити малолітніх дітей біля печей, що топляться без догляду дорослих.

Пам’ятайте! Тільки суворе дотримання правил пожежної безпеки дозволить надійно захистити вас і ваш будинок від пожежі.

 

За інформацією Оболонського РУ ГУ ДСНС України у м. Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.