КМДА Київська міська державна адміністрація


21 лютого 2020

На Оболоні побудують новий міст, кілометри велодоріжок й оновлять двори

У нинішньому році за кошти меценатів планується збудувати пішохідний міст від парку «Наталка» (район яхт-клубу) до острова Оболонський. Він постане у найвужчому місці затоки Оболонь.

«Вечірній Київ» розпитав у керівника району про цікаві проєкти у районі, про те, що чекає на мешканців в усіх сферах життя. Розмова відбулася після Громадського звіту про роботу Оболонської РДА.

Велодоріжки навколо оболонських заток

– Річ у тім, що нині за замовленням «Київбудреконструкції» розробляється проєкт створення великої пішохідно-велосипедної траси вздовж заток Оболонь та Собаче гирло. Це будуть мале й велике кола для прогулянок і поїздок велосипедами, –​ пояснює виконуючий обов’язки голови Оболонської райдержадміністрації Олександр Цибульщак. – Крім того, продовжаться роботи у парку «Наталка». Тут перепідключать всю систему поливу на водозабір з Дніпра. Тому, що у воді зі свердловини, якою поливають зелені насадження, значний вміст заліза, і це видно навіть не фахівцям по вкритих у деяких місцях рудою іржею плямах на доріжках. А на ділянці, що під Північним мостом продовжать облаштування парку. Тут замінять сходи, зроблять габіони, додатково завозитимуть ґрунт, адже потрібно підняти рівень поверхні на 1,5 метри. А потім – дати ґрунту осісти, вилежатися протягом року. На ділянках, де землю завозили минулого року, працюватимуть спеціалісти-зеленбудівці. У 2021 році всі роботи повністю завершать.

Новий скейт-парк

– Ще один масштабний проєкт громадського значення – початок створення парку навколо озер Йорданське та Кирилівське, – розповідає Олександр Цибульщак. – Розпочнеться він створенням пішохідної зони та доріжок вздовж озера Йорданське зі сторони житлової забудови. Нам ще потрібно буде створити в цьому парку зі сторони вулиці Богатирської скейт-парк, аби не заважати людям відпочивати на озерах й дати можливість юним скейтерам безпечно проводити дозвілля. У районі нещодавно відкрили «Оболонь-плазу» та новий супермаркет «Сільпо». Так молодь на скейтах та велосипедах облюбувала підходи до цих закладів. Катаються навіть на виїздах для автомобілів. Тому молоді треба влаштувати спеціальне місце для занять.

Ремонти доріг на Оболоні

– Очікується завершення будівництва ділянки Великої Окружної до вулиці Богатирської, й капітальний ремонт проспекту Героїв Сталінграду, й, можливо, почнеться ремонт вулиці Богатирської. Хід робіт на цих об’єктах особливо й жорстко контролює мер столиці Віталій Кличко. У 2019 вперше за всі роки, відбувся капітальний ремонт і асфальтування прибудинкових територій. Ми виконали робіт на 56 мільйонів гривень. А в нинішньому – продовжимо. Тут список з об'єктів, де будемо капітально ремонтувати не тільки міжквартальні проїзди, а й покрівлі, ліфти, ганки, садочки й школи, а також список будинків, що співфінансують ремонти у себе разом з бюджетом. У списку – 56 адрес, де проведемо асфальтування, це коштуватиме 54 мільйони 376 тисяч гривень. І в минулому році, й тепер, ми узгоджуємо ремонти з «Київтеплоенерго» та «Київводоканалом». Спочатку вони заходять на ділянки й здійснюють перекладання зношених комунікацій, потім ми, з уточненням з мешканцями, ремонтуємо прибудинкові території та між квартальні проїзди, створюємо «кармани» для сміттєвих контейнерів, лавочок, пандусів.

Теплокомунікації й піски Оболоні

– Я шостий рік працюю у районі, й можу порівняти: найважче було у 2014 році. Потім, з кожним роком, все легше. Річ у тім, що району 45 років, труби тут колись, у часи «розвиненого соціалізму», коли робили п’ятирічні плани за 3 роки, ніколи не мінялися, хоча й відпрацювали свій ресурс. До того ж, піщані обводнені ґрунти й метро, з блукаючими розрядами току, також робили свою справу. І от, в останні роки, місто й «Київтеплоенерго» почали планомірно усувати проблему зношених комунікацій. У 2018 – 2019 замінили найбільш зношені ділянки. Тому минула осінь і початок опалювального сезону для району були, мабуть, найлегшими за всі роки. 

За коштами програми співфінансування ремонтів стоїть черга

– Ще одна особливість: в минулому році вперше у нас розмір фінансування на житлово-комунальне господарство був більший, ніж на освіту, – розповідає Олександр Цибульщак. – І вперше виділено кошти (3 мільйони гривень) на програму (пілотний проєкт) співфінансування, разом із мешканцями ремонтів. Люди жваво відгукнулися. На це рік маємо повністю сформований пакет заявок на спільні ремонти від жителів на 28 мільйонів, і додатково люди просять ще кошти (25 мільйонів) на ремонтування будинків, які готові зі свого боку фінансувати в затверджених пропорціях. І це ще не остаточна потреба, бо жителі продовжують йти до нас з пропозиціями. Оболонці хочуть ремонтувати не тільки під’їзди, а й встановлювати індивідуальні теплопункти (ІТП) у підвалах будинків. Першому житловому будинку на проспекті Героїв Сталінграда, що знаходиться на обслуговуванні комунальної Керуючої компанії, за програмою спільних ремонтів, завершимо процедуру й встановимо в підвалі ІТП.

Взагалі, фінансування на капремонти у сфері ЖКГ в 2019 році було більшим, ніж у 2018 (174, 9 мільйона гривень). Майже вдвічі більше коштів було й на капітальне будівництво. Будівельні роботи у житлово-комунальному господарстві виконали на 261 об’єкті.

«Муніципальна няня» й дитячі садки

– Дитячий садок на вулиці Макіївській був реконструйований за кошти району. Ще на 54 об’єктах ремонтували дахи, замінювали вікна, внутрішні інженерні мережі, приміщення. До травня відкриємо садок після реконструкції та термомодернізації на вулиці Автозаводській. Цікаво, що проєкт «Муніципальна няня» (відноситься до сфери соцзабезпечення, а не освіти) почав користуватися попитом у оболонців. Це дійсно додаткова грошова допомога молодим сім’ям. 44 сім’ї скористалися програмою й отримали в компенсацію. Нагадаю, що сім’я, незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, при укладанні офіційного договору з нянею безповоротно щомісяця отримує кошти на відшкодування послуги няні.

У Києві діє квартирна черга

– А як же? Квартирна черга нікуди не зникала. У районі нині на квартирному обліку перебуває 5 671 сім’я. У минулому році за рахунок житлоплощі виділеної Департаментом будівництва та житлового забезпечення КМДА поліпшили житлові умови 30 сімей черговиків. У 2018 році таких було лише 8. З 2017 року надано загалом 42 квартири у новобудовах. А ще 11 будуть надані після присвоєння будинкам поштових адрес. Видавали й ордери мешканцям колишніх гуртожитків на займані ними приміщення й не знімали їх з квартирної черги, разом з профспілками надали житлові приміщення 9 сім’ям, а службове житло ще 5 сім’ям.  

З якими проблемами приходять люди 

– Я двічі на місяць проводжу особистий прийом. А кожного тижня на людей чекають на прийомах керівники підрозділів райадміністрації. Чесно кажучи, потік відвідувачів не дуже великий, всі, мабуть, воліють скористатися міським колл-центром 15-51 й поділитися з ним своїми проблемами. Хоча влада на місцях ближча, доступніша й оперативніша у вирішенні важливих задач. До мене на прийом приходять по 5-6 людей, в основному з проблемами у житлово-комунальній сфері, сфері благоустрою. У вівторок була пряма телефонна лінія, яку я проводжу тут, в райадміністрації, раз на місяць. То зателефонувало всього дві людини. Думаю, у людей немає часу на походи на прийом до районної влади. І шкода, бо ми завжди відкриті, працюємо для оболонців, й здатні вирішити швидко дуже багато питань.

vechirniy.kyiv.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.