Головна  →  Новини  →  20 лютого 2020

Служба зайнятості назвала 5 кроків по легалізації праці

Підбито перші підсумки заходів на виконання доручення Прем’єр-міністра України по детінізації ринку праці. Дані державної служби зайнятості вказують на збільшення зацікавленості як громадян, так і роботодавців у легальних відносинах. Наприкінці минулого року рівень тіньової зайнятості впав до найнижчої позначки за десятиліття і становив 21%. А з початку  поточного року з майже 200 тисячами працівників було укладено трудові договори.
Слід зауважити, що тіньова зайнятість залишається значним викликом, на подолання якого спрямовується діяльність служби. Кількість громадян у віці 15-70 років, зайнятих у неформальному секторі економіки, за 9 місяців 2019 року скоротилася (порівняно з відповідним періодом 2018 року, на 125 тис. осіб) та становила 3,5 млн осіб. Діяльність органів служби зайнятості по детінізації відбувається за такими напрямками:
  1. Сприяння легальному працевлаштуванню. 

Пропозиції легальних робочих місць збільшуються. Передбачається, що в 2020 році кількість вакансій, зареєстрованих у державній службі зайнятості, становитиме 1,246 млн одиниць, що на 8% більше, ніж у 2019 році.

  1. Матеріальне заохочення роботодавців до укладення трудових договорів. 

У 2019 році 3 041 роботодавець створив нові робочі місця для безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Водночас суб’єктами малого підприємництва створено 7 099 нових робочих місць у пріоритетних видах економічної діяльності, на які працевлаштовано безробітних.

  1. Проведення роз’яснень. 
Фахівці служби зайнятості надають роботодавцям роз’яснення щодо застосування законодавства. Лише в період з 24 по 31 січня 2020 року організовано спільну з Держпраці роз’яснювальну роботу про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин, за цей час здійснено 14,4 тис. спільних відвідувань суб’єктів господарювання) Окрім цього, спеціалісти служби зайнятості  окремо здійснили 13,9 тис. таких відвідувань.
  1. Аналіз статистики.
Наявність інформації про чисельність працівників на підприємствах усіх галузей економіки дозволяє виявити найвразливіші  сектори підприємництва. Так, останнім часом найбільш поширеною неформальна зайнятість була в сільському, лісовому та рибному господарствах (43%), оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів (17%), а також у будівництві (17%).
  1. Вжиття заходів щодо осіб, які зловживають статусом безробітних. 
Відповідно до чинного законодавства тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на строк до 90 календарних днів у разі приховування безробітним відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу або здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю (ст. 31 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»). У разі вдосконалення законодавства ефективність діяльності щодо виявлення таких випадків зросте.
 
«Завдання державної служби зайнятості  довести, що робота в легальному полі – це зручно й вигідно. Електронізація сервісів має зробити їх ще більш доступними та врешті-решт змінити ставлення працівників і роботодавців до явища незадекларованої праці. Упевнені, що лише системна взаємодія уповноважених органів у цій сфері та комбінація різних підходів до досягнення спільного результату зможе змінити ситуацію на краще», – коментує директор Державного центру зайнятості Ольга Макогон
 

За інформацією Служби зайнятості

Перейти до спискуВерсiя для друку