Головна  →  Новини  →  12 вересня 2019

«Нежіноча» робота: проблеми і перспективи. Експертне обговорення питань дотримання вимог чинного законодавства

12 вересня, 11:00 відбудеться - «Нежіноча» робота: проблеми і перспективи»

Організатор: Укрінформ за дорученням Міністерства інформаційної політики України.

Модераторка: Марія Дмитрієва - гендерна спеціалістка.

До участі запрошені: керівники державних органів та урядових установ,  експерти з гендерних питань, роботодавці.

Коротко. Мета заходу — публічне обговорення питань дотримання вимог чинного законодавства щодо подолання стереотипів у профорієнтації, та питань, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації жінок.

Під час заходу виступатимуть представниці правоохоронних органів, Міністерства оборони та інші доповідачки.

Рекомендації та побажання, напрацьовані в рамках «круглого столу», будуть використані при підготовці наступної, дев’ятої, періодичної доповіді України про виконання Конвенції з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок в рамках впровадження Національного плану дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року (розпорядження Кабміну України № 634-р від 05.09.2018 року).

Підсумкові матеріали:

Жінки в Україні отримують заробітну плату до 35% меншу, ніж чоловіки - експерт

Різниця в оплаті праці між чоловіками і жінками в Україні сягає в середньому від 25% до 29%; в окремих галузях жінки отримують за свою роботу на 35% менше.

Про це в Укрінформі під час круглого столу на тему "Нежіноча" робота: проблеми і перспективи" розповіла менеджер з комунікацій громадської організації “Трудові ініціативи” Світлана Юхимович, повідомляє кореспондент агентства.

“За весь час незалежності України розрив в оплаті праці ніколи не був меншим, ніж 20%. Зазвичай він коливається в районі 25-29%, залежно від галузі. В деяких галузях - 35%. І поки що на законодавчому рівні немає адекватних механізмів забезпечення рівної оплати праці рівної цінності, окрім, скажімо, профспілкових механізмів, колективних трудових договорів”, - сказала Юхимович.

Вона зазначила, що на ринку праці в Україні існує як вертикальна, так і горизонтальна сегрегація. Що до вертикальної нерівності - жінки мають значно менше доступ до прийняття рішень, бо, за статистикою, на 100 чоловіків - керівників різних рівнів припадає лише 70 жінок-керівників.

“Щодо горизонтальної сегрегації: знову ж таки, більше жінок працює у галузях, які є менш оплачуваними. І навпаки, коли чоловіки переходять на роботу в галузі, в яких традиційно були залучені жінки, вони починають отримувати більшу зарплатню, ніж жінки”, - наголосила експерт.

Також вона розповіла про доволі значну дискримінацію жінок при прийомі на роботу: роботодавці відмовляються приймати їх жінок лише з огляду на репродуктивну функцію, саме тому, що їм доведеться забезпечувати соціальні гарантії для жінок. Тож, безробіття серед жінок наразі є на 25% більшим, ніж безробіття серед чоловіків.

За словами Юхимович, нині немає достовірної інформації щодо рівня неформальної зайнятості жінок і доступу жінок до формальної зайнятості.

Експерт також детально зупинилася на питанні нежіночих професій.

“Щодо саме нежіночих професій. Наприкінці 2017 року в законодавчому полі було скасовано наказ (МОЗ України від 29 грудня 1993 року - ред.) №256, який визначав список більш як 450 заборонених професій для жінок, у тому числі і водій автобуса, і водолаз, інших професій, які вважалися занадто важкими фізично, або інтелектуально для жінок. Але виняткому цьому плані є Конвенція міжнародної організації праці №45, якою і досі в Україні заборонено залучення жінок до робіт у підземних шахтах будь-якого роду. У 2018 році була спроба денонсувати цюконвенцію, але ця спроба не була вдалою і наступний шанс скасувати дану конвенцію буде лише через 10 років”, - повідомила Юхимович.

Вона зауважила, що по факту в Україні є жінки, які працюють на шахтах, приміром, ліфтеркою, і їй за робочу зміну доводиться кілька разів спускатися і підніматися на глибину 1,5 тис. метрів, що є дуже шкідливим.Однак вона не вважається працівницею шахти і, відповідно, отримує меншу заробітну плату, а також не матиме всіх шахтарських пільг.

“Загалом українське трудове законодавство у сфері захисту жінок є дуже прогресивним, більш прогресивним, ніж навіть у США. Але дуже важливим аспектом є реалізація цього законодавства, його моніторинг та забезпечення санкцій щодо невиконання норм”, - підсумувала менеджер ГО “Трудові ініціативи”.

Відео з пресконференції:

 

ukrinform.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку