Головна  →  Новини  →  7 листопада 2019

Україна прагне поглибити співпрацю з ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки, - Кулеба

Київ очікує на фіналізацію нового порядку денного співробітництва між Україною та ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки. Про це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба заявив під час зустрічі з Комісаром ЄС з питань юстиції, гендерної рівності та прав споживачів Вєрою Юровою у Брюсселі (Бельгія).

Віце-прем’єр запевнив Єврокомісара, що Уряд має намір прискорити реалізацію амбітної програми реформ, важливе місце в якій займає реформа правосуддя та подальше зміцнення верховенства права. За його словами, буде активізовано також роботу з імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Минулого року під час засідання Комітету асоціації Україна-ЄС українська сторона подала пропозиції щодо нового порядку денного співробітництва між Україною та ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки, які були опрацьовані Єврокомісією. Віце-прем’єр висловив сподівання, що завдяки спільним активним зусиллям цей порядок денний буде доопрацьований найближчим часом і розглянутий вже під час засідання Ради асоціації Україна-ЄС цього року.

Для подальшої активізації нашої співпраці Україна розробила новий Додаток до Розділу III Угоди про асоціацію та запропонувала її на розгляд Європейської  Комісії.

Кулеба зазначив, що наразі важливий момент для подальшого зміцнення співпраці України та ЄС у сфері кібербезпеки, боротьби з дезінформацією та розбудови системи стійкості до сучасних загроз.

«Ми готові діяти разом з Європейським Союзом для кращого захисту інформаційних та комунікаційних мереж ЄС та України», - зазначив  Віце-прем’єр, подякувавши європейській стороні за суттєву підтримку у посиленні кібербезпеки України.

За його словами, Україна також розраховує на допомогу Євросоюзу у налагодженні співпраці з онлайн-платформами ЄС для боротьби з дезінформацією та політичними маніпуляціями. Окремо Віце-прем’єр зазначив, що Україна прагне приєднатися до Системи швидкого сповіщення ЄС, яка буде сигналізувати про дезінформаційні атаки в режимі реального часу.

Довідково: 18 березня 2020 року Єврокомісія та Високий представник мають представити Систему швидкого сповіщення (Rapid Alarm System), яка протягом перших годин з початку дезінформаційної кампанії допоможе розпізнати та зупинити її розповсюдження. Система швидкого оповіщення працюватиме 24/7 і має бути у постійному контакті з Координаційним центром ЄС з реагування на надзвичайні ситуації та Ситуативною кімнатою ЄСЗД. Система швидкого сповіщення також співпрацюватиме з НАТО та Великою Сімкою. Також має бути покращена комунікація з Європейським Парламентом.

eu-ua.org

Перейти до спискуВерсiя для друку