КМДА Київська міська державна адміністрація


10 грудня 2019

Інформація про епідеміологічну ситуацію в Оболонському районі та стан інфекційної захворюваності за 11 місяців 2019 року

Згідно ст.10 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” визнання захисту населення від інфекційних хвороб є одним із пріоритетних напрямків діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Інформація про кожний випадок інфекційного захворювання серед населення Оболонському району надходить до Оболонського міжрайонного відділу лабораторних досліджень від лікарів різних медичних установ нашого та інших районів міста. За 11 місяців 2019 року надійшло 1712 екстрених повідомлень на випадки інфекційних захворювань. За кінцевими діагнозами підтверджено 1039 випадків (без грипу і ГРЗ) проти 1051 випадків за аналогічний період минулого року (-1,1%). Фахівцями відділення організації епідеміологічних досліджень забезпечено своєчасне та повному обсязі проведення профілактичних та протиепідемічних заходів у домашніх вогнищах та в організованих колективах. Державні статистичні дані за листопад місяць, а відтак і захворюваність за 11 місяців формуються 1-5 грудня.

На відміну від 2018 року, коли епідеміологічна ситуація була складною по ряду інфекційних захворювань, мали місце групові захворювання в організованих колективах, або пов'язані із закладами торгівлі та громадського харчування, в 2019році реєструвалась переважно спорадична захворюваність. Напружена ситуація залишалася  переважно тільки по кору.

 

Кір

У 2019 році в Оболонському районі, як і в цілому у м. Києві, відмічалося подальше зростання захворюваності особливо в першу половину року.

По м. Києву відбулося зростання захворюваності, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, у 2,4 рази. Зареєстровано 5367 випадків проти 2254 у минулому році.

За 11 місяців поточного року в Оболонському районі також захворюваність зросла у 2,4 рази. Зареєстровано 510 випадків (159,4 на 100 тис. населення), проти 214 випадків (66,7 на 100 тис. населення) у минулому році (0,3 на 100 тис. населення). В загальній захворюваності велика питома вага (58,6%) припадає на дорослих молодого, працездатного віку. Серед хворих на кір госпіталізовано 270 осіб (52,9%), в т. ч. 84 дітей та 186 дорослих, що свідчить про важкий перебіг захворювання.

Епідемічний підйом захворюваності на кір протягом останніх двох років був пов'язаний з низьким відсотком охоплення профілактичними щепленнями дитячого населення, накопиченням значного прошарку неімунного дорослого населення та високим рівнем контагіозності вірусу кору. На теперішній час ситуація з охопленням дитячого населення та частково дорослих щепленнями проти кору суттєво виправилась, крім того дуже велика кількість неімунних осіб (тобто тих, хто не мав захисту від цієї хвороби) перехворіло. В результаті з липня по листопад п. р. захворюваність поступово знижувалась до поодиноких випадків (липень - 15 випадків; серпень - 6; вересень - 1; жовтень – 1; листопад – 0 випадків).

 

Дифтерія

Восени 2019 року в Україні відмічалось різке погіршення епідситуації з дифтерії. В місті Києві також мало місце погіршення епідситуації, а саме: станом на 30.10.2019 зареєстровано 3 випадки дифтерії (2 дорослих, 1 дитина).

Керівникам лікувальних закладів району всіх форм власності було запропоновано проведення додаткових семінарських занять з медичними  працівниками з питань клініки, діагностики та профілактики дифтерії з метою своєчасного виявлення хворих на дифтерію. Крім того, направлений алгоритм та методичні вказівки щодо забору матеріалу та проведення лабораторного дослідження з метою діагностики дифтерії.

На теперішній час отримані письмові відповіді щодо проведеної роботи від керівників всіх лікувальних закладів.

 

Грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції

Серед населення району захворюваність на грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) за 10 місяців 2019 року у порівнянні з 2018 роком зменшилась (70 випадків грипу) та на – 19,5%  (29665 випадків ГРВІ в 2019 проти 36845). Кількість хворих на грип залишилась на одному рівні (71 та 70 випадків відповідно).

Вакцинацію визнано найкращим заходом для профілактики грипу, щеплення проти грипу відносяться до рекомендованих та можуть проводитись достатньо широкому колу населення. Всього за період останньої щеплювальної кампанії, яка розпочалася з жовтня п. р. та станом на 01.12.2019 в районі щеплено проти грипу 9528 осіб, що майже вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого року. Із загальної кількості щеплених з групи епідемічного ризику вакциновано дітей віком від 6 місяців до 5 років – 1857 осіб, персоналу медичних закладів – 999 осіб.

Щеплення проти грипу є рекомендованими і проводиться за власні гроші або гроші підприємств. Використовується вакцина ДжіСіФлю виробництва Корея та ваксігрип виробництва Франція. Щеплення проти грипу проводяться в кабінетах щеплень на базі медичних закладів: центру первинної медико-санітарної допомоги № 1, ТОВ «Наш доктор», ПП «Клініка Медіком», МЦ «Добробут», медцентр «Смарт Медікал».

Таким чином, всі перелічені вище інфекційні захворювання є керованими завдяки засобам специфічної імунопрофілактики (вакцинам). При достатньому рівні щепленості населення (90-95%), в першу чергу дитячого, можна знизити захворюваність цими нозологіями до поодиноких випадків.

Медичні працівники на всіх рівнях надання медичної допомоги активно проводять просвітницьку роботу в цьому напрямку. Зокрема, контроль та постійний моніторинг за станом щепленості в організованих дитячих колективах, своєчасне направлення на чергову вакцинацію – це є щоденна робота медичного працівника дошкільного закладу та школи. Проте, не всі заклади району укомплектовані медичними працівниками.

 

Гострі кишкові інфекції та сальмонельози

Захворюваність на сальмонельози за 11 місяців 2019 року становить 45 випадків (14,3 на 100 тис. населення), що на 13,5% нижче за показники минулого року (52 випадків - 16,2 на 100 тис. населення).

На гострі кишкові інфекції у 2019 році захворіло 158 осіб (49,4 на 100 тис. населення), що на 27,5% вище, ніж за аналогічний період минулого року. Захворюваність носила спорадичний характер.

 

Вірусні гепатити

В поточному році захворюваність на парентеральні гепатити В та С зменшилася у 2,5 рази.

У 2019 році відмічається відносно високий рівень захворюваності на вірусний гепатит А, який відноситься до кишкових інфекцій, тобто має фекально-оральний механізм передачі. Зареєстровано 51 випадок проти 67 за аналогічний період минулого року. Серед захворілих 5 дітей. Має місце 4 сімейних вогнища (1 – з 3 випадками захворювання, 3 – з 2 випадками захворювання), у т. ч. в двох вогнищах захворювання завезені..

З метою мінімізації ризику розповсюдження гострих кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А в дитячих дошкільних та шкільних закладах щорічно проводяться певні заходи санітарно-технічного характеру. Так, другий рік поспіль керівництво Управління освіти району укладає договори, по яких проводиться 1 раз на рік (або за зверненням) заміна картриджів питних фонтанчиків та фільтрувальних систем на харчоблоках закладів освіти. На випадок відключення централізованого водопостачання гарячої води в школах району встановлені бойлера на харчоблоках, але в ряді шкіл до теперішнього часу вони не підключені до електромережі.

 

Туберкульоз

 

Епідемічна ситуація з туберкульозу в районі та місті залишається напруженою, хоча у зв язку з особливостями внесення в реєстр бацилярних хворих має місце тимчасове статистичне зниження рівня захворюваності.

В Оболонському районі за 10 місяців 2019 року на вперше виявлений туберкульоз з бактеріовиділенням (заразні форми) зареєстровано 37 осіб (показник захворюваності 11,6), що на 17,2% нижче показника минулого року.

З 37 вперше виявлених хворих на туберкульоз з бактеріовиділенням станом на 1  грудня 2019 року померло 2 особи.

Серед хворих на туберкульоз з бактеріовиділенням (крім БОМЖів та не прописаних в районі) наявні особи, які одночасно є ВІЛ-інфікованими, питома вага таких хворих складає 19,0%, осіб, які вживають ін'єкційні наркотики - 2,70%, зловживають алкоголем – 13,5%, ніде не працюють – 67, 6% хворих.

Серед хворих на туберкульоз з бактеріовиділенням зареєстровано 1 хворий на цукровий діабет, який виявлений при зверненні за медичною допомогою.

В 2019 році зареєстровано 1 випадок захворювання на бацилярний туберкульоз у підлітка 2002 р.н. Захворювання виявлено при профілактичному огляді під час проходження медичної комісії для військомата. На момент виявлення туберкульозу підліток вже закінчив 11 клас та ніде не працював чи навчався.

Серед медичних працівників в п. р. випадків бацилярного туберкульозу не зареєстровано.

Серед інших декретованих контингентів в 2019 році зареєстровано бацилярний туберкульоз у дитячого психолога одного з закладів району, яка одночасно навчалася в НПУ ім. Драгоманова. В ході проведення епід. розслідування було встановлено, що особиста медична книжка хворої сфальсифікована.

Повторних випадків туберкульозу у домашніх вогнищах фахівцями протитуберкульозного диспансеру №1 в 2019 році не виявлено.

 

Хвороба Лайма

За останні три роки лаймборреліозом (хвороба Лайма) перехворіло 240 осіб мешканців району. Станом за десять місяців перехворілих: в 2017 році -  100 осіб, в 2018 році -  76 осіб, в 2019 році – 64 особи.

Порівняльні дані випадків заражень цією хворобою на території Оболонського району за три останні роки показала незначне зниження: 43 випадки в 2017 році, 22 випадки в 2018 році, за десять місяців поточного року - 26. Така тенденція до зниження числа заражень в першу чергу пов'язана з несприятливими погодними умовами в 2019 році для розмноження і життєдіяльності іксодових кліщів (переносників збуднику захворювання), а саме високі температури повітря 30-32 градусів і низькою вологістю, невеликою кількістю опадів в весняно-літній період.

В межах території району найбільша кількість заражень мешканців Оболонського та інших районів міста реєструвалась за останні три роки в прибережній зоні ставків Пуща-Водиці: «Гаращиха», «Міський», «Карачун». Так, в 2017 році таких випадків було 20, а в 2018 році- 14, а в 2019 роі -17.

Друге місце за числом заражень лаймборреліозом займає прибережна зона заток Оболоні ( «Наталка», «Собаче гирло», «Верблюд»), в 2017 році було 11 випадків, в 2018 році – 6 випадків в 2019 році - 8.

Третє місце за рівнем зараження лаймборреліозом займає прибережна зона озера «Редькіне»: в 2017 році було 5 випадків, а в 2018 році - 2 випадки, в 2019 році - 1.

В 2019 році були проведені значні акарицидні заходи на площі 7,5 га і дератизаційні – на площі 297,5 га. Роботи проводились відповідно ТОВ  «Емпекс» і КП «Профдезінфекція» з КП «Плесо».

В межах моніторингових досліджень протягом епідсезону на території району було зібрано та досліджено іксодових кліщів 45 екземплярів.                Всі зібрані кліщі були доставлені до лабораторії особливо небезпечних інфекцій Київського міського лабораторного центру. З них 5 екземплярів були заражені бореліями (11,0%), що свідчить про наявну циркуляцію збудників хвороби Лайма в довкіллі, а відтак і можливість інфікування населення.

 

Малярія

Щодо малярії, то є всі умови для повернення місцевої малярії в м. Київ  і в наш район, з його значною кількістю водних угідь – 549 га, та з наявністю анофілогенної площі на них -5,4 га та місцевих видів комарів – переносників малярії. Цьому процесу сприяє значне пожвавлення міграційних процесів за останнє десятиліття серед населення району і міста. Існує постійна ймовірність появи джерела збудників інфекції (хворого або паразитоносія) після перебування в країнах небезпечних з малярії. При його несвоєчасному виявленні, або неякісному лікуванні вони, при наявності малярійних комарів,  можуть стати пусковим механізмом для виникнення місцевої малярії.

За останні 20 років в районі зареєстровано 122 випадки малярії (у т.ч. мали місце тяжкі форми клінічного перебігу тропічної малярії з летальним наслідком в 7 випадках, що складає 5%). Понад 40% випадків захворювань сталися в епідсезон передачі малярії. Це становить епідемічну небезпеку, бо може спричинити випадки місцевої малярії.

 

Ентомологічні дослідження

В 2019 році для забезпечення зниження інтенсивності виплоду личинок малярійних комарів і їх дорослих форм силами ТОВ «Експлуатаційна компанія» за угодою з КП «Плесо» в районі проведено механічні протималярійні заходи: розчищено водної поверхні і викошено спец механізмами на площі 105,6га; розчищено прилеглої території 165,0га, а також проведені винищувальні ларвіцидні (протиличінкові) заходи на 1,4 га. Це дало можливість знизити щільність личинок малярійних комарів з 15 до 5 особин на м. кв.

В епідсезон на території району проводилися моніторингові дослідження, було відібрано 480 екземплярів комарів, з них 145 екземплярів належать до видів малярійних комарів. Для визначення зараженості комарів збудниками малярії і дирофіляріозу досліджено нашим фахівцем 68 екземплярів. В досліджених зразках збудників вищезазначених захворювань не виявлено. Сезон ймовірного зараження місцевою малярією в 2019 році тривав 151 день.

Одним з основних напрямків діяльності Оболонського міжрайонного відділу лабораторних досліджень є епідеміологічний нагляд, до якого відноситься статистична обробка даних, оперативний та ретроспективний аналіз інфекційної захворюваності, про що надана інформація вище. Крім того, епідеміологічний нагляд включає в себе проведення соціально-гігієнічного моніторингу серед здорового населення та об'єктів довкілля.

 

Моніторингові заходи

В  2019 році організовано та проведено значний обсяг досліджень щодо мікробіологічного моніторингу циркуляції збудників дифтерії та менінгококової інфекції серед населення району, в першу чергу серед дітей.  Обстежено 450 дітей та підлітків, що відвідують ДНЗ та школи району, бактеріоносіїв серед обстежених не виявлено.

Для вивчення стану напруженості імунітету до поліомієліту, кору, дифтерії та правцю протягом року організований відбір контингентів дитячого та дорослого населення, в лікувальних закладах району проведений відбір та доставка крові цих контингентів до бактеріологічної та вірусологічної лабораторій  ДУ «Київський міський лабораторний центр МОЗ України».

Організовано обстеження 15 здорових дітей, що відвідують дошкільний навчальний заклад району на носійство поліовірусів та інших ентеровірусів з від'ємним результатом. 

За період з 01.06. по 30.09.2019р. проводились моніторингові дослідження на збудники холери із об'єктів довкілля. Досліджено 56 зразків води з 8 відкритих водойм району. Збудників холери не виявлено.

Організовано періодичні моніторингові дослідження стічних вод інфекційного відділення Київської міської дитячої клінічної лікарня №1 на наявність поліовірусів та інших ентеровірусів, збудників поліомієліту та інших поліовірусів не виявлено.

 

 

За інформацією Оболонського міжрайонного відділу лабораторних досліджень

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.