КМДА Київська міська державна адміністрація


25 жовтня 2019

Рівень неформальної зайнятості найнижчий за 10 років, – Ольга Макогон

В Україні, як і в Європі, спостерігається скорочення рівня безробіття. При цьому зменшується кількість людей, які працюють без оформлення трудових відносин чи реєстрації підприємництва (неформальна зайнятість).

Державний центр зайнятості (ДЦЗ) констатує позитивні тенденції на ринку праці. Кількість зайнятого населення у віці 15-70 років у І півріччі 2019 року, у порівнянні з І півріччям 2018 року, зросла на 202 тис. осіб та становила 16,5 млн осіб. Джерелом є свіжі дані Державної служби статистики України.

Помітно, що число працюючих в тіньовій сфері скорочується й одночасно збільшується число зайнятих офіційно. Кількість зайнятих громадян у віці 15-70 років у неформальному секторі економіки у І півріччі 2019 року скоротилася на 94 тис. осіб та становила 3,5 млн осіб. Питома вага зайнятих у неформальному секторі, серед усього зайнятого населення, зменшилася з 21,8% до 21,0%. Серед видів економічної діяльності найбільш поширеною неформальна зайнятість була у сільському, лісовому та рибному господарствах (42%), в оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів (18%), а також у будівництві (16%). Найбільш розповсюджена неформальна зайнятість є серед осіб віком від 40 до 49 років (у неформальному секторі за підсумками першого півріччя були зайняті 829,7 тис. громадян).

«Показник неформальної зайнятості – найнижчий за останні 10 років. Сприяння детінізації лишається пріоритетом державної служби зайнятості. Маючи найбільшу базу вакансій, ми допоможемо українцям та українкам знаходити легальну роботу», – заявляє Ольга Макогон, директор ДЦЗ.

Рівень безробіття населення (за методологією МОП) у віці 15-70 років в усіх регіонах України скоротився з 8,9% до 8,5% робочої сили. Протягом січня-вересня 2019 року кількість роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості, збільшилася на 3% та становила 174 тисячі. На такий же відсоток зросла кількість осіб, працевлаштованих за сприяння державної служби зайнятості. Кількість вакансій у базі даних державної служби зайнятості, у порівнянні з січнем-вереснем 2018 року, збільшилася на 6% до 928 тис. одиниць. Тенденція щодо скорочення рівня безробіття відповідає загальноєвропейській.

Державний центр зайнятості



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.