Головна  →  Новини  →  27 липня 2019

Smart Ukraine: у Києві відбувся воркшоп, присвячений діджиталізації українських міст

26 липня 2019 року Міська ініціатива Kyiv Smart City спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні організувала воркшоп “Smart Ukraine: розумні міста як драйвери розвитку країни”. Захід відбувся в рамках освітньо-практичної програми “Smart Ukraine”. До участі у воркшопі запросили понад 40 представників українських міст та об’єднаних територіальних громад, які працюють над впровадженням “розумної” цифрової інфраструктури.

Метою заходу було ознайомити учасників з Харкова, Дніпра, Херсона, Запоріжжя, Білої Церкви та інших українських міст та ОТГ із системою функціонування smart-проектів у столиці. Зокрема, це єдиний електронний квиток, громадський бюджет як ефективний інструмент е-демократії, та комплексна система відеоспостереження для безпеки в місті.

Юрій Назаров, директор Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА відзначив важливість передачі досвіду Києва українським містам та громадам: “Столиця пройшла унікальний шлях впровадження інновацій в умовах українського законодавства та інфраструктури. Зокрема, завдяки цьому в Києві з’явилася розгалужена багатофункціональна система відеоспостереження, а його жителі мають доступ до ефективних інструментів е-демократії, а також можуть платити за проїзд у громадському транспорті за допомогою електронного квитка. Ми ділимося своїм досвідом з іншими містами, щоб спільно розвивати smart-напрямок. Адже, об’єднавшись, ми зможемо забезпечити якісний рівень послуг для жителів не тільки окремих міст, а й усієї країни”.

Ярослава Бойко, координатор Kyiv Smart City: “Kyiv Smart City та Фонд ім. Фрідріха Еберта працюють разом для зміцнення електронної демократії в Україні. Сьогоднішній воркшоп організований, аби детальніше познайомити керівників українських міст та громад зі smart-рішеннями, які вже змінюють життя Києва на краще. Маю надію, що досвід нашої ініціативи допоможе запустити інноваційні проекти по всій Україні”.

Олена Давліканова, проектний координатор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні: “Головна задача нашого фонду — підтримувати позитивні зміни в Україні та сприяти демократії в усіх її регіонах. Децентралізовані технологічні системи є одним з основних трендів сучасності, які покращують міські процеси, що відбуваються всередині держави та на рівні міського управління. Ми раді співпрацювати з Києвом у рамках інноваційних проектів, що удосконалюють міську інфраструктуру вже зараз. І ми відкриті до співпраці з українськими містами для зміцнення демократії та розвитку технологій”.

Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України: “Наша мета — створення спроможних муніципалітетів, які надаватимуть якісні державні послуги. Одним зі шляхів її досягнення є електронна демократія і відкритий бюджет. Це дозволить не лише ефективніше реалізовувати зміни, але й боротися з корупцією, щоб кожен житель міг брати участь у розподілі державних коштів. Важливо зрозуміти, що це можливо не лише у столиці, але й у найменших українських містечках”.

Отримані під час воркшопу знання учасники зможуть застосувати для втілення власних ідей. Найкращі проекти будуть представлені 1 жовтня на Kyiv Smart City Forum 2019. Міста, які досягнуть помітного прогресу в діджиталізації свого міста, зможуть взяти участь у тематичних секціях Форуму, щоб ближче познайомитися з українським та міжнародним досвідом впровадження інноваційних рішень.

www.kyivsmartcity.com

Перейти до спискуВерсiя для друку