Головна  →  Новини  →  26 липня 2019

Віталій Кличко: «Розділення посад і запровадження в столиці двовладдя – антиконституційне і суперечить принципам самоврядування»

Намагання розділити посади мера Києва і голови КМДА і запровадити у столиці двовладдя, є неконституційними і недемократичними. Йдеться про наступ на місцеве самоврядування і згортання реформи децентралізації.

Про це заявив Київський міський голова Віталій Кличко на прес-конференції у Києві.

«Ситуація, яка склалася у столиці, – коли киян намагаються позбавити права обирати владу міста, є неконституційною, недемократичною та суперечить суті самоврядування. І я хочу наголосити: справа не в прізвищах, не в тому, що Кличко чіпляється за якісь крісла, а справа в ключових принципах. Йдеться про наступ на місцеве самоврядування. Не тільки в Києві. Не будемо забувати, що все завжди починається зі столиці, – наголосив Віталій Кличко. – Йдеться про згортання реформи децентралізації. Я сказав, що розділення посад і запровадження в столиці двовладдя – антиконституційне. Так. А зараз намагаються, жонглюючи статтями Основного закону, «Закону про столицю» (зміненого Януковичем) розказати, що все законно. Нагадаю, Конституція України передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування врегульовані окремим законом – законом «Про столицю». І ще в 2003 році Конституційний суд, аналізуючи положення Конституції і «Закону про столицю», чітко сказав, що головою КМДА може бути призначена тільки особа, обрана Київським міським головою. Тобто людина, яку обрали мешканці столиці. Крапка!» – наголосив Віталій Кличко.

Він підкреслив, що сьогодні киян хочуть позбавити права обирати владу в своєму місті.

«У жодній європейській країні, жодному європейському місті владу не призначають. Її обирають люди. А Україна – це Європа. Я вірю. І роблю все, щоб Київ став справді європейською столицею», – сказав Віталій Кличко.

kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку