КМДА Київська міська державна адміністрація


17 липня 2019

Протягом січня-червня 2019 року Департамент охорони культурної спадщини уклав 100 охоронних договорів

Протягом січня-червня 2019 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА опрацював та уклав 100 охоронних договорів на об’єкти охорони культурної спадщини. Про це повідомив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Охоронний договір – це одна з ключових засад задля збереження пам’ятки. У документі чітко прописано, як може використовуватись будівля, які роботи власник має проводити задля належного утримання історичного об’єкту, терміни виконання реставраційних і відновлюваних робіт тощо. До договору додаються акт технічного стану та перелік історико-культурних цінностей і предметів, що належать до неї.

«Наразі ми можемо говорити про більш-менш позитивну динаміку, оскільки кількість укладених договорів збільшується. Охоронний договір є обов’язковим, згідно з законодавством, проте раніше власники пам’яток не сумлінно до цього ставилися. Адже охоронний договір – це, власне, зобов’язання утримувати пам’ятку в належному стані, використовувати винятково за призначенням, і далеко не всі приватні власники йшли на укладання таких договорів. Для них було ліпше нічого не робити, сплачуючи мізерні штрафи. Я думаю, прийняття минулого року в першому читанні Верховною Радою законопроекту № 8202, який посилює відповідальність за руйнацію пам’яток, вплинуло на власників пам’яток. Це був тривожний дзвіночок для них. Тепер, уже вкотре, я закликаю парламентарів врешті-решт прийняти законопроект у другому читанні. Адже окрім значного збільшення штрафів за руйнацію пам’яток, у місцевих влад з’явиться можливість примусового викупу пам’ятки у комунальну власність», – повідомив Олександр Никоряк.

Окрім того, за півроку було проведено 92 обстеження об’єктів культурної спадщини, направлено 72 приписи власникам, 7 постанов про накладання фінансових санкцій та складено 5 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, що в проекті закону передбачено, що для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на пам’ятках чи їхніх територіях без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них пропонується збільшити штрафи із 17-170 тис. грн до 170-255 тис. грн, а за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до стану руйнації – із 17-170 тис. грн до 255-510 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність.

Нагадаємо, що протягом 2018 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА опрацював та уклав 257 охоронних договорів на об’єкти охорони культурної спадщини.

kyivcity.gov.ua

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.