КМДА Київська міська державна адміністрація


17 липня 2019

Про заміну посвідчення громадянам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

Урядом 11.07.2018 прийнято постанову №551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян», якою затверджено новий Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян. Також цією постановою затверджено нові  зразки посвідчень, що видаються особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян.

Відповідно до законодавчих змін, постраждалих громадян, віднесених до першої категорії, розмежовано на учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи. Окремо виділено громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт, яким буде також проведено заміну посвідчень із розмежуванням на учасників ліквідації ядерних аварій та потерпілих від радіаційного опромінення.

У зв’язку із вищезазначеним та відповідно до пункту 7 постанови заміні підлягають  посвідчення:

-         особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи                 (категорія 1);

-   учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС                   (категорії 2 і 3) з числа громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт;

-   особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), з числа постраждалих від радіаційного опромінення за інших обставин не з власної вини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 № 1172 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 р. № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян» продовжено термін заміни посвідчень особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян до 01.01.2020 року.

З 01 січня 2020 року вищезазначені посвідчення, які були видані за зразками затвердженими постанови Кабінету Міністрів від 20.01.1997 № 51 «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами), будуть недійсними, що унеможливить безперешкодне користування відповідними пільгами та компенсаціями згідно з чинним законодавством.

Для заміни посвідчення громадянам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністраціі за адресою: вул. Озерна, 18А, к. 102, наступні документи:

-         заяву,

-         копії паспорту та ідентифікаційного коду

-         матове фото 3x4, що відповідає віку громадянина (громадянки),

-         оригінал посвідчення, що підлягає заміні,

-   довідку МСЕК про встановлення групи інвалідності, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою (для категорії 1).

Звертаємо увагу, що посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорії 2 та 3), особи, яка потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 2), потерпілого від Чорнобильської катастрофи (категорія 3), потерпілого від Чорнобильської катастрофи (серія Г), дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи (серія Д), дружини (чоловіка), опікуна дітей померлого громадянина із числа (ліквідаторів, потерпілих), смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, видані за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 25.08.1992  № 501 «Про порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 20.01.1997 № 51 «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами), є дійсними до заміни їх в установленому порядку.

Управління праці та соціального захисту населення Оболонського району



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.