КМДА Київська міська державна адміністрація


15 липня 2019

«Косі зебри» на переходах зменшать аварійність на 10%

Проектування на переходах «зебр» для пішоходів не під прямим кутом, а навскіс, під кутом до тротуару, допоможе зменшити кількість аварій на 10%. Таку зміну щодо влаштування «косих зебр» вже внесено у проект нових державних будівельних норм «Вулиці і дороги населених пунктів».

Про це повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з посиланням на заступника міністра Лева Парцхаладзе.

– Важлива для безпеки на пішохідних переходах зміна – проектувати їх не під прямим кутом до тротуару, а трохи навскіс. Перше – від цього пішоходів стає краще видно для водіїв, друге – самі пішоходи починають автоматично дивитися у сторону руху автомобілів, чого не завжди роблять на звичайному переході. Це успішно працює у Парижі, Брюсселі та багатьох інших містах Європи. І дійсно, аварій на таких переходах трапляється до 10% менше. Якщо лише зміною куту розташування «зебри» можна врятувати чиєсь життя, то чому це не робити у нас в Україні?  розповів він.

Згідно із запропонованою зміною до ДБН, влаштування пішохідних переходів навскіс буде можливе при умові, що кут зміщення сторін переходів не перевищуватиме 70%.

Наразі проект змін розробляють фахівці ДП «ДерждорНДІ».

А Мінрегіонбуд, спільно з ДП «ДерждорНДІ», продовжують вивчати європейський досвід у впровадженні розумного проектування доріг для підвищення їх безпеки та комфорту.

vechirniy.kyiv.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.