КМДА Київська міська державна адміністрація


25 червня 2019

Підсумки профорієнтаційної роботи з молоддю Оболонського району за 2018 – 2019 навчальний рік

Професійна орієнтація молоді,  в тому числі учнівської -  є важливою складовою роботи державної служби зайнятості. Профорієнтація – це наукова дисципліна  спрямована на ознайомлення людини з її здібностями й можливостями для того, щоб запропонувати їй обрати одну з найбільш підходящих для неї професій  з врахуванням потреб сучасного ринку праці та містить технологію розвитку у людини позитивного ставлення до праці.

У дитячому садочку, школі, на вулиці, у колі друзів дитину постійно запитують: «Ким ти хочеш стати у майбутньому?». Це питання звучить з вуст батьків, вчителів, викладачів і просто знайомих. Та це і не дивно, адже вибір професії — це одне з найважливіших і найскладніших питань, які тільки можуть зустрітися на життєвому шляху. Професія — це наші можливості, успіхи, переконання, погляди і перспективи, наша професія — це наше життя.

Профорієнтаційна робота проводиться  з  учнями  на всіх етапах шкільного  навчання. Фахівці з профорієнтації починають працювати в цьому напрямку з учнями молодших класів. Активна робота, включаючи профдіагностику, проводиться з учнями 8-11 класів. Наразі державна служба зайнятості здійснює профорієнтаційну роботу згідно з Програмою щодо професійної орієнтації на 2017-2020 роки, що була затверджена Постановою правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в 2017 році.

Оболонська районна філія Київського міського центру зайнятості в профорієнтаційний роботі використовує такі форми взаємодії з молоддю, як:

-         профінформаційні заходи для молоді;

-      профконсультаційні уроки (протягом навчального року проведено: 14 уроків, охоплено понад 1000 учнів);

-     групові консультації із застосуванням психологічного тестування (проведено: 7 заходів охоплено 398 осіб);

-         професіографічні екскурсії (проведено:12 заходів, понад 300 учнів);

-         профінформаційні семінари для працівників освіти;

-         презентації професій, дні відкритих дверей навчальних закладів;

-         виїзні профорієнтаційні заходи.

Протягом 2018-2019 навчального року, профорієнтаційні послуги отримали 4 338 учнів середніх шкіл району,  з них профінформаційних – 2879, профконсультаційних 1789 в тому числі із використанням психологічного тестування.

Протягом навчального року фахівці з профорієнтації Оболонської районної філії Київського міського центру зайнятості організували та провели для учнів 12 цікавих пізнавальних професографічних екскурсій на підприємства району та м. Києва. Професографічна екскурсія саме та форма роботи, яка наочно дає змогу ознайомитись із структурою роботи підприємств, установ та організацій, професіями, які є затребуваними та вимогами роботодавців до претендентів на вакантні посади.

Школярі відвідали: ТОВ «Тойота-Сіті» на Петрівці, ПП «Ярослав», Авторизований сервісний центр «ЕРС», Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ ДСНС України в м. Києві, ПАТ «Київхліб «Хлібокомбінат № 11», телеканал «1+1», ТОВ «Рута», музей - аптеку.

До Дня цивільного захисту та Дня пожежної охорони України, 17 квітня 2019 року фахівцями з профорієнтації організовано та проведено професіографічну екскурсію до Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України в м. Києві, що розташований по вул. Бережанська,7. Вихованці школи-інтернату № 21 ознайомились з правилами пожежної безпеки, поводження з небезпечними речовими, діями у разі виникнення аварійних ситуацій пов’язаних із загрозою для свого життя та життя оточуючих. Працівники загону професійно та доступно розповіли про облаштування, наповнення аварійно-рятувальних автомобілів та їх призначення при кожному окремому випадку. Діти мали змогу приміряти на собі професії пожежного, рятувальника, подивитись на професію "з середини" та зрозуміти важливість, корисність, значущість та небезпечність такої служби.   Учням дозволили побувати в спец. машинах та одягнути форму пожежного рятувальника.

З 2018 року Державна служба зайнятості запровадила профорієнтаційну платформу «Моя професія. Консультаційна мережа». В Інтернет просторі з’явилась можливість пройти професійні тести он-лайн.  З метою інформування та залучення до виконання спільних завдань з профорієнтації 28 листопада 2018 року на базі Оболонської районної філії Київського міського центру зайнятості проведено профінформаційний семінар для працівників освіти, в якому взяли участь 30 психологів та соціальних педагогів шкіл нашого району. Хочу зазначити, що професійна орієнтація  учнів потребує  спільної роботи всіх учасників  соціального діалогу. Крім того, в звітному періоді проведено понад 15 профінформаційних заходів на тему: «Навігатор вибору професії», що є розробкою державної служби зайнятості, який містить покрокову інструкцію з вибору професії, формулу успішної професійної діяльності, Інтернет-посилання з профорієнтації та рекомендації щодо розвитку професійних навичок у майбутньому.

В цьому навчальному році професійна орієнтація відкрила нові простори для комунікації з соціальними партнерами,  спільно з Головним територіальним управлінням юстиції м. Києва, в межах реалізації національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО», проведено 10 профорієнтаційних уроків «Стоп  булінг!» з метою роз’яснення прав  та обов’язків дитини, формування свідомої поведінки, відповідальності за свої вчинки та безпосередньо ознайомлення з представниками професій юридичного спрямування.

Протягом лютого активно проводилась профорієнтаційна робота з залученням інспекторів патрульної поліції Управління патрульної поліції      м. Києва, проведено 6 бесід з питань профорієнтації, презентації професії поліцейського, розглянуті особливості професійної діяльності інспектора патрульної поліції: «Хто такі поліцейські і що таке закон? Що робити в небезпечних ситуаціях і як не потрапляти в них? Як безпечно дістатися до школи? Як захистити себе на вулиці і в Інтернеті? Коли, до кого і як звертатися за допомогою?». Про це і про багато інших важливих речей говорять зі школярами патрульні поліцейські.

Значної уваги в питаннях вибору майбутньої професії та професійної діяльності потребують діти з особливими потребами. Наші фахівці  мають налагоджену співпрацю з школами інтернатного та санаторного типів Оболонського району: школа-інтеранат № 21, що в Пущі –Водиці, № 22 та школа-інтеранат № 4 для слабозорих дітей. Так, 7 травня  2019 року наші фахівці  провели профорієнтаційний урок на тему - «Широкий світ  професій» для учнів  8 - 11-х   класів спеціальної загальноосвітньої  школи-інтернат №4 для слабозорих дітей.

Метою заходу стало інформування учнів про широкий світ професій, виховання позитивного ставлення до різних видів професійної діяльності, прищеплення відповідальності за своє професійне майбутнє, розкриття творчого потенціалу у виборі майбутньої професії та удосконалення знань.

Для надання змістовних профорієнтаційних послуг Оболонська районна філія тісно взаємодіє з професійно-технічними та вищими навчальними закладами  району та м. Києва. Цього року  підписані Меморандуми про співпрацю  між  Оболонською районною філію Київського  міського центру зайнятості та Київським енергетичним коледжем, Державним навчальним закладом «Центр професійної освіти технологій та дизайну», Київським університетом імені Бориса Грінченка.

Інформаційно-насиченою формою роботи з навчальними закладами є дні відкритих дверей навчального закладу. Державний навчальний заклад «Центр професійної освіти технологій та дизайну м. Києва» 28 лютого 2019 року відчинив двері школярам. Цей навчальний заклад є одним з головних соціальних партнерів Оболонської районної філії КМЦЗ, тому участь фахівців з профорієнтації у  такому заході є важливою складовою успішної співпраці. Програма профорієнтаційної роботи  з дітьми розроблена таким чином, щоб надати максимум інформації про діяльність служби зайнятості, ситуацію на ринку праці, ознайомити з  правилами вибору професії, перспективами працевлаштування за набутими професіями та спеціальностями, за якими здійснює підготовку зазначений навчальний заклад.

Майбутні абітурієнти пройшли експрес-тестування та отримали професійні рекомендації фахівців з профорієнтації.

16 квітня 2019 р.  день відкритих дверей  навчального закладу  був проведений в Державному професійно-технічному навчальному закладі "Київське вище професійне училище водного транспорту".  Учні школи   № 233 ознайомились з навчальним закладом, професіями за якими здійснюється підготовка та побували на справжньому пароплаві

Наразі в період літніх канікул профорієнтаційна робота продовжується в оздоровчих пришкільних таборах. Фахівці проводять конкурси малюнку «Моя майбутня професія», інтерактивні ігри, вікторини на тему пізнання світу професій. Кожен активний учасник профорієнтаціих заходів отримав заохочувальний подарунок з логотипом державної служби зайнятості.

На завершення доповіді, хочу зазначити, що стрімкий розвиток сучасних технологій, постійні зміни на ринку праці, суворі вимоги роботодавців щодо майбутніх працівників ставлять питання профорієнтації  в ряд актуальних та першочергових завдань у навчанні та вихованні підростаючого покоління, формуванні професійного потенціалу та економічного розвитку  країни.

Інформація - Оболонська районна філія Київського міського центру зайнятості                                                                          

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.