КМДА Київська міська державна адміністрація


25 червня 2019

Про соціальний захист учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил в Оболонському районі

Одним з найважливіших напрямків у роботі районної влади є соціальний захист учасників операції та членів їх сімей. На підтримку учасників операції спрямовуються кошти державного, обласного та місцевих бюджетів.

При управлінні праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації (далі – Управління) організовано роботу телефонних «гарячих ліній» для надання консультативної допомоги учасникам операції, членам їх сімей та сім’ям загиблих учасників операції, а також на прийомі в секторі по роботі з учасниками операції проводиться анкетування для визначення потреби в отриманні учасником операції пільг, компенсацій, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту».

На теперішній час в управлінні праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації перебуває на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги:

  • 1901 – учасник бойових дій;
  • 31 – член сім’ї загиблого;
  • 48 – осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • 13 - учасників війни;
  • 1 - боєць–доброволець.

Управлінням постійно проводиться інформування учасників операції стосовно проведення всіх видів реабілітації, отримання путівок на санаторне - курортне лікування, яке здійснюється через засоби масової інформації, інформаційні стенди, тощо.

Відповідно до ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII, учасники бойових дій мають право на:

- 75-процентну знижку плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

- 75-процентну знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання;

- безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

- на першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

- безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

- безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду - також електронного квитка, який видається на безоплатній основі;

- позачергове користування всіма послугами зв'язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів - додаткових робіт). Абонементна плата за користування телефоном встановлюється у розмірі 50 процентів від затверджених тарифів;

- щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів.

Та інші пільги згідно чинного законодавства.

Рішенням Київської міської ради від 9 жовтня 2014 року № 271/271 «Про надання додаткових пільг та гарантій учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей» передбачена компенсація витрат на оплату житлово – комунальних послуг киянам – учасникам операції та членам сімей загиблих (померлих) киян – учасників операції.

Для отримання щомісячної адресної матеріальної допомогу для покриття витрат на оплату житлово-комунальних послуг мають право:

  • учасники операції, особам, яким видано посвідчення бійця-добровольця, який брав участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України, та членам їх сімей, зареєстрованим у місті Києві на одній житловій площі;
  • члени сімей загиблих (померлих) учасників операції, зареєстровані у місті Києві;
  • члени сімей киян - учасників операції, які перебувають в полоні, або зникли безвісти.

Звертатись потрібно до управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, вул. Озерна, 18 – А, каб. 105, сектор по роботі з учасниками операції з такими документами:

- копія паспорта громадянина України;

- копія картки платника податків (ідентифікаційний номер);

- оригінал довідки з місця реєстрації про склад сім’ї;

- копія довідки або іншого документа що підтверджує безпосередню участь в операції;

- копія свідоцтва про шлюб (за необхідності);

- копія свідоцтва про народження (за необхідності);

- копія свідоцтва про смерть (для членів сім’ї загиблих);

- оригінали документів, які підтверджують сплату житлово-комунальних послуг (за необхідності);

- копія договору найму (оренди) житла (за необхідністю).

Зазначені документи подаються також в оригіналах для звірки з копіями. 

Розміри щомісячної матеріальної допомоги на ЖКП:

 

АТО/ООС

С/З (сім’ї загиблих)

1 особу – 810,40

1 особу – 540,20

2 особи – 1397,30

2 особи – 931,50

3 особи і більше – 2001,80

3 особи і більше – 1334,50

 

За періоди 2015 по І півріччя 2019 року за зазначеною допомогою до управління звернулось 920 осіб вказаної категорії, та 27 членів сім’ї загиблих (померлих) учасників операції, які отримали пільгу у розмірі 50 відсотків у межах середніх норм споживання на житлово – комунальні послуги.

Рішенням Київської міської ради від 9 жовтня 2014 року № 271/271 «Про надання додаткових пільг та гарантій учасникам операції та членам їх сімей» передбачено оздоровлення дітей киян – учасників операції до 14 років, дітей загиблих (померлих) киян - учасників операції до 18 років та дітей бійців–добровольців до 14 років.

Путівки для оздоровлення дітей видаються на 21 день управлінням праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації в секторі по роботі з учасниками операції з такими документами:

- копія паспорта (1, 2, 11 і 12 сторінка);

- копія картки платника податків (ідентифікаційний номер);

- копія довідки або іншого документа що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції;

- копія посвідчення учасника бойових дій;

- копія свідоцтва про шлюб;

- копія свідоцтва про народження;

- копія свідоцтва про смерть (для членів сімей загиблих);

- копія паспорта (1, 2, 11 і 12 сторінка) (супровод.особи);

- копія картки платника податків (ідентифікаційний номер); (супровод.особи).

Путівки видаються в порядку черговості в міру надходження.

Оздоровлення здійснюється в таких закладах:

  • Культурно – оздоровчий центр «ПРОЛІСОК» Київська область;
  • Санаторій «ім. Горького» Одеса;
  • Оздоровча база відпочинку «ГЛОБУС» Одеська область;
  • Санаторій «Гірський орел» Одеська область;
  • Санаторій «Карпати» Закарпатська область;
  • Готельно – ресторанний комплекс «НАТАШКА» Закарпатська область;
  • Санаторій «Славутич» ім. Б. В. Пашковського, Дніпропетровська область.


За періоди 2015 по І півріччя 2019 року від управління направлено на оздоровлення:

- 316 дітей киян – учасників операції віком до 14 років;

-  12 дітей загиблих (померлих) киян – учасників операції, віком до 18 років;

- 1 дитина бійця - добровольця.

У рамках реалізації бюджетної програми «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням із застосуванням сучасних технологій постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції» проводиться психологічна реабілітація учасників АТО/ООС.

З метою організації психологічної реабілітації учасників операції, КМУ затверджено постанови від 12.07.2017 № 497 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції» та  від 27.12.2017 № 1057  «Про затвердження Порядку проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції».

Метою психологічної реабілітації є: збереження або відновлення фізичного та психологічного здоров’я, зниження частоти та тяжкості наслідків перенесених бойових психічних травм у формі гострих стресових реакцій, запобігання інвалідності, профілактика агресивної та саморуйнівної поведінки, відновлення порушених (втрачених) психічних функцій до оптимального рівня їх вираженості.

Реабілітація передбачає надання таких послуг: психологічна діагностика, психологічна просвіта та інформування, консультування, психологічна підтримка та супроводження, психотерапія, групова робота.

Послуги з психологічної реабілітації надаються окремо або в комплексі з іншими оздоровчими, фізкультурно - спортивними, санаторно - курортними, медико-психологічними та соціальними послугами.

Для проходження психологічної реабілітації учасник операції або його законний представник звертається до управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації в сектор по роботі з учасниками операції з такими документами:

- копія паспорта (1, 2, 11 і 12 сторінка);

- копія картки платника податків (ідентифікаційний номер);

- копія довідки або іншого документа що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції;

- копія посвідчення учасника бойових дій.

Учасник операції обирає заклад, де бажає отримувати послуги з психологічної реабілітації та дату їх проведення.

Після надходження від обраного учасником операції реабілітаційного закладу письмового підтвердження щодо готовності надання послуг із психологічної реабілітації та узгодження дати початку її проведення, управління праці укладає договір із закладом та самим учасником операції у трьох примірниках.

Строки надання послуг із психологічної реабілітації визначаються індивідуально для кожного отримувача послуг з урахуванням його потреб, узгоджуються з отримувачем послуг або його законним представником після комплексного визначення індивідуальних потреб і зазначаються в індивідуальному плані. У разі надання послуг із психологічної реабілітації без забезпечення харчування та проживання тривалість курсу не перевищує 40 облікових одиниць. У разі проходження психологічної реабілітації у стаціонарних умовах тривалість курсу не перевищує 18 днів.

Перелік суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації:

- Санаторій «Орізонт» Одеська область;

- Санаторій «ім. С. Лазо» Одеська область;

- Санаторій «Токарі» Сумська область;

- Санаторій «Борисфен» м. Очаків.

За періоди з 2015 по І півріччя 2019 року до управління для отримання психологічної реабілітації звернулось 39 учасників операції. Укладено 39 тристоронніх договорів на суму 326 тисяч 638 гривень 40 копійок та 79 видано направлень з путівками. А також отримали грошову компенсацію вартості проїзду учасників антитерористичної операції до реабілітаційних установ для проходження психологічної реабілітації та назад 13 осіб на суму 5 тисяч 40 гривень 80 копійок.

Проводиться санаторно-курортне лікування учасникам АТО/ООС.

Визначено постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях санаторно-курортним лікуванням»

Всім учасникам операції, які мають статус учасника бойових дій, учасникам війни та особам з інвалідністю внаслідок війни, були надані роз’яснення щодо санаторно - курортного лікування та запропоновано стати на чергу для забезпечення санаторно – курортними путівками.

Відповідно до вищезазначеного Порядку учасники операції забезпечуються безоплатними путівками до санаторно - курортних закладів згідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості, а також учасник операції на прийомі у спеціаліста може ознайомитися з переліком санаторно – курортних закладів та визначитися з датою заїзду. Спеціаліст повинен направити листа до обраного закладу та після отримати гарантійний лист про згоду на лікування за відповідним профілем осіб (із зазначенням дати заїзду щодо кожної особи) та про готовність до укладення угоди.

Забезпечення путівками здійснюється в межах виділених коштів. Кошти виділяються пропорційно до кількості осіб, що перебувають на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

Для одержання санаторно – курортної путівки учасники операції звертаються до управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації в сектор по роботі з учасниками операції з такими документами:

- від дільничого лікаря форма № 070\0;

- копія паспорта (1, 2, 11 і 12 сторінка);

- копія картки платника податків (ідентифікаційний номер);

- копія довідки або іншого документа що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції;

- копія посвідчення учасника бойових дій;

- копія військового квитка;

- копія трудової книги (якщо не працює), а якщо працює довідка з місця роботи про те що не оздоровлювався на протязі 2 років.

Як проводиться відбір санаторіїв, в яких можна пройти лікування?

Згідно постанови для включення до переліку закладів, які можуть приймати учасників бойових дій санаторно - курортний заклад повинен подати до органу соцзахисту наступні документи:

- підтвердження про наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики та присвоєння вищої або першої акредитаційної категорії;

- гарантійний лист про згоду на лікування за відповідним профілем осіб (із зазначенням дати заїзду щодо кожної особи) та про готовність до укладення угоди;

- інформацію про умови проживання;

- інформацію про умови харчування;

- перелік процедур, що можуть надаватись особі під час санаторно-курортного лікування відповідно до медичних рекомендацій;

- інформацію про вартість путівки.

Надання путівки учаснику операції оформлюється шляхом укладання тристороннього договору між органом соцзахисту, особою та адміністрацією обраного санаторію. Органи соціального захисту населення та особи укладають договір у трьох примірниках.

Термін перебування в санаторії складає 18 днів. У базову вартість путівки (на сьогодні це 8 тисяч 760 гривень), яку покриває держава, входить перелік послуг, визначений наказом Мінсоцполітики від 24.05.2017 № 868. В путівку має бути включене проживання, триразове харчування, лікувально - діагностичні процедури.  Перелік послуг може різнитися залежно від санаторію. Після закінчення санаторно - курортного лікування, при виписці з санаторію потрібно не забути отримати талон від путівки. Цей документ передається до органу соцзахисту і є підтвердженням отримання послуг, що є необхідним для проведення розрахунку з санаторієм.

Оплата путівок здійснюється органом соцзахисту шляхом безготівкового перерахування коштів санаторно-курортному закладу за надані послуги відповідно до укладеного договору.

Направлено за періоди 2015 по І півріччя 2019 року на суму 798 тисячі 104 гривні 44 копійок  на санаторно – курортне лікування 142 - учасника бойових дій, які брали безпосередню участь в операції та 1 – учасник війни по тристороннім договорам, а також видано 39 путівок на оздоровлення.

Проводиться соціальна та професійна адаптація учасникам АТО/ООС.

З метою відновлення та вдосконалення професійних навичок і вмінь, як невід’ємної складової адаптації до життя в мирних умовах, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці Урядом затверджено Порядок організації соціальної та професійної адаптації  учасників операції та механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за відповідною програмою  (постанови Кабінету Міністрів України від 31.03 2015  № 179 та від 21.06.2017 №432). Соціальна та професійна адаптація учасників антитерористичної операції охоплює всіх учасників операції (працюючих, непрацюючих, безробітних, військовослужбовців, працівників усіх силових структур, тощо), яким встановлено статус учасника бойових дій, інваліда війни або учасника війни. Надання послуг професійної адаптації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, одноразово в порядку черговості.

Для отримання послуг професійної адаптації необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації в сектор по роботі з учасниками операції з такими документами:

- копія паспорта (1, 2, 11 і 12 сторінка);

- копія картки платника податків (ідентифікаційний номер);

- копія довідки або іншого документа що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції;

- копія посвідчення учасника бойових дій.

Управління соціального захисту населення відповідно до заяви видає направлення учаснику операції до районного центру зайнятості на професійну орієнтацію щодо вибору напряму професійного навчання. Після проходження професійної орієнтації – видається направлення на професійне навчання.

На підставі направлення на професійне навчання учасник операції зараховується до навчального закладу.

Послуги з професійного навчання надаються учаснику операції одноразово в порядку черговості.

Закупівля послуг за рахунок бюджетних коштів здійснюється в установленому законом порядку включає електронні торги, які проводить управління. На одного учасника операції виділяється 7 тисяч 200 гривень згідно бюджетної програми.

Попередня оплата таких послуг проводиться з урахуванням положень бюджетного законодавства.

Обласні та районні органи соціального захисту населення в межах відповідних бюджетних асигнувань укладають з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності договори про надання послуг із здійснення заходів із соціальної та професійної адаптації отримувачів послуг.

Розрахунки вартості таких послуг проводяться відповідно до законодавства.

Професійне навчання здійснюється за денною, вечірньою (змінною), очно - заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання, з відривом і без відриву від виробництва та за індивідуальними навчальними планами.

Строк професійного навчання учасників операції визначається робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами та не може перевищувати 12 місяців.

Після успішного завершення повного курсу навчання за відповідними робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами учасники операції отримують документи державного зразка:

свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації – за результатами первинної професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації учасників операції за робітничими професіями;

документ  про підвищення кваліфікації – за результатами підвищення кваліфікації учасників операції з вищою освітою.

Після завершення підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення учасники операції отримують посвідчення встановленого зразка.

За періоди 2017 та І півріччя 2019 року на загальну суму 536 тисячі 604 гривень 16 копійок управлінням було направлено на:

- курси іноземної мови 43 особи, (з них на курси англійської мови – 40 осіб, французької мови – 1 особа, німецької мови – 2 особи);

- 16 осіб за напрямком навчання «комп’ютерні курси»; 

- 34 особи за напрямком «курси водіїв категорії В»;

- 18 осіб за напрямком «курси водіїв категорії С»;

- 1 особа за напрямком «охоронець 3-го розряду».

В Оболонському районі міста Києва розпорядженням від 04.05.2018 № 192 утворено комісію з питань призначення виплат грошової компенсації членам сімей загиблих, осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в Оболонському районі міста Києва.

Загалом за період функціонування комісії прийнято позитивне рішення за заявами 54 осіб, з яких 16 вже отримали компенсацію за належні жилі приміщення на суму понад 24 млн. грн. (24 070 951,95 грн.), та придбали квартири, будинки або інвестували кошти в будівництво квартир.

В Оболонському районі створена районна «Спілка учасників АТО», до складу якої включені учасники операції, члени сімей загиблих воїнів та волонтери.

Учасники операції та їх родини, члени сімей загиблих (померлих) учасників операції постійно приймають активну участь у районних та загальноміських заходах

                     

Інформація – Управління праці та соціального забезпечення Оболонського району



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.