КМДА Київська міська державна адміністрація


11 червня 2019

Інформація про стан забезпечення доступності громадян з обмеженими фізичними можливостями до об'єктів загального користування в Оболонському районі

Одним із головних пріоритетів держави Україна на шляху до Євросоюзу стало всебічне забезпечення основних прав і свобод людини, забезпечення належного рівня життя всіх громадян незалежно від віку, статі, особливих потреб викликаних станом здоров'я. В умовах сучасного світу актуальними являються завдання по гуманізації міського середовища. З цією метою державними органами всіх рівнів вже проведена велика робота по адаптації законодавства до вимог Євросоюзу. Сталий розвиток держави передбачає створення умов для повноцінної участі всіх людей у громадському, політичному, комерційному та культурному житті. Кожен громадянин незалежно від функціональних обмежень та інших особливостей має право на доступ до інформації, освіти, послуг, роботи, охорону здоров’я, соціальний та правовий захист, зручний транспорт та в цілому на комфортне життєве середовище.

Бар’єри існують не тільки у фізичному середовищі, де вони більш помітні – високі сходи, відсутність ліфту тощо. Такі ж бар’єри є в наданні послуг. По статистиці, в Україні не більше 4 % усіх споруд є повністю архітектурно доступними. Ці проблеми в сучасному світі вирішуються шляхом застосування принципів універсального дизайну.

Універсальний дизайн, однозначно, потрібний усім, та особливо важливо для таких категорій населення, як:

  • Батькам із малолітніми дітьми.
  • Дітям у школах.
  • Пацієнтам у лікарнях.
  • Дітям до 7-ми років.
  • Людям похилого віку.
  • Людям з інвалідністю та/або тимчасовими/ постійними функціональними порушеннями (фізичними, розумовими, сенсорними тощо).
  • Вагітним жінкам.
  • Людям з великою масою тіла.
  • Людям низького чи високого зросту.

З метою вирішення цих питань за останні 3 роки Мінрегіонбудом прийнято цілу низку нових ДБН, які враховують потреби цих категорій людей.

Зі свого боку Київською міською радою, затверджено Міську комплексну цільову програму «Київ без бар'єрів».

В пріоритеті даної програми лежить забезпечення доступності громадян до об’єктів загального користування в тому числі для осіб з інвалідністю.

В Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації діє комітет забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури який в своїй діяльності взаємодіє з громадськими об'єднаннями, які опікуються питаннями осіб з інвалідністю. Так, у складі комітету перебувають представники громадської організації інвалідів «Центр реабілітації інвалідів-спинальників «Відродження-АРС». Також за дорученням керівництва Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації для оперативного вирішення питань пов’язаних з забезпеченням безбар’єрного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями до приміщень місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також інших установ були створені відповідні комітети доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення також у відповідних підрозділах, які знаходяться в підпорядкуванні Оболонської райдержадміністрації. Фахівцями цих підрозділів, які входять до складу комітету постійно проводиться робота, яка спрямована на задоволення потреб людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

В своїй роботі Оболонська райдержадміністрація та комітет приділяє  увагу розгляду звернень громадян та юридичних осіб щодо дотримання будівельних норм, державних стандартів і правил щодо доступності маломобільних груп населення під час реконструкції, реставрації, капітального ремонту та будівництва об’єктів громадського та цивільного призначення, об’єктів благоустрою та дорожньо-транспортної інфраструктури та забезпечення прав громадян на вільний доступ до всіх державних установ та інфраструктури Оболонського району. Проектування, будівництво та реконструкція всіх нових та існуючих об҆҆’єктів проводиться з врахуванням сучасних вимог та ДБН.

Більшість об'єктів громадського та соціального призначення в районі забезпечено спеціальними засобами для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. В Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації було опрацьовано першочергові потреби по облаштуванню пандусами та інші заходи для забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об'єктів житлово-комунального та громадського призначення.

Так в Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації здійснено адаптацію приміщень Оболонської райдержадміністрації для потреб людей з обмеженими фізичними можливостями, а саме: обладнано санвузол, здійснено заміну ліфту, влаштовано спеціальний підйомник для безперешкодного пересування в середині приміщення. Центральна вхідна група будівлі Оболонської РДА обладнана пандусом. При здійсненні даних заходів враховувались пропозиції представників громадської організації інвалідів «Центр реабілітації інвалідів-спинальників «Відродження-АРС». Облаштування будівлі райдержадміністрації необхідними пристроями для комфортного пересування людей з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення відображено на сайті -http://obolon.kievcity.gov.ua/content/kontakty.html.

В галузі охорони здоров’я проведена велика робота з вирішення проблем  людей з інвалідністю. Проводиться постійна робота по організації без бар'єрного середовища в закладах охорони здоров'я для громадян з обмеженими фізичними можливостями, що враховується при плануванні ремонтних робіт На перших поверхах закладів створені кабінети для обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями та санвузли для таких осіб. Ширина дверних та і відкритих прорізів у стіні, а також виходів із приміщень, ширина та глибина ліфтів відповідають переліку вимог ДБН «Доступність будинків та споруд для маломобільних груп населення». Входи в медичні заклади облаштовані пандусами. Наявна візуальна інформація про розташування місць та послуг для інвалідів. Організовано надання медичних послуг громадянам з вадами слуху та мови. В закладах наявна візуальна інформація про розташування місць та послуг для інвалідів. В КНП «Консультативно-діагностичний центр» Оболонського району встановлено ліфти з голосовим супроводженням.

За інформацією управління культури - мережа закладів культури налічує 18 установ. На даний час, 9 бібліотек Централізованої бібліотечної системи району, Дитяча школа мистецтв №5, Дитячий кінотеатр «Кадр», у відповідності до вимог державних будівельних норм, пристосовані для безперешкодного доступу до приміщень осіб з особливими потребами. У вищевказаних закладах установлено пандуси та облаштовано вхідні групи. У 3-х дитячих бібліотеках: № 102 для дітей (вул. Рокосовського, 3-Б), бібліотеці ім. Чекаліна для дітей (вул. Вишгородська, 38), Центральній районній бібліотеці ім. Героїв Небесної Сотні для дітей (пр-т  Г. Сталінграда, 51-Б) облаштовані адаптовані туалети для зручного користування особами з обмеженими фізичними можливостями. В подальшій роботі управління планує облаштування решти закладів культури Оболонського району сучасними туалетними кімнатами, виконати капітальні ремонти вхідних груп, облаштувати пандуси, встановити фасадні вивіски із застосуванням шрифту Брайля для незрячих осіб.

За інформацією КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва» підприємство постійно здійснює обладнання під'їздів житлових будинків пандусами для з'їзду - заїзду інвалідних колясок власними силами або силами підрядних організацій по мірі находження відповідних заяв від мешканців з обмеженими фізичними можливостями. Станом на 22.05.2019 в районі близько 553 під'їздів житлових будинків облаштовано пандусами для з'їзду інвалідних колясок, в тому числі з початку 2019 року встановлено 5 пандусів в житлових будинках.

Згідно Міської комплексної цільової програми «Київ безбар'єрів» на виконання заходів по Оболонській районній в місті Києві державній адміністрації планувалось 5 млн грн.

Згідно цієї програми у розпорядників коштів є можливість та формувати та уточнювати пропозиції щодо збільшення фінансування на потреби по забезпеченню доступності.

 

За інформацією управління, будівництва, архітектури та землекористування



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.