Головна  →  Новини  →  3 червня 2019

Екокраєзнавча екскурсія до одного з найстаріших дубів Києва

ДУБ КРІСТЕРА – другий за віком київський дуб, йому, за підрахунками фахівців, вже понад 500 років. Росте цей велетень неподалік нашої бібліотеки, поблизу будинку за адресою: вул., Осиповського, 3. Говорять, що під цим дубом любив відпочивати Т. Шевченко, який бував в гостях у відомого садовода В. Крістера. 

Доторкнулися до величі та провели екокраєзнавчу екскурсію працівники бібілотеуи ім. Сю Чекаліна для учнів 3-В класу школи №16. Взагалі краса і сила віковічних дерев формує унікальний дух Києва, який може бути внесений до книги рекордів Гіннеса як місто в якому найбільше заповідних стародавніх дерев – близько 250. Вони пережили війни і пожежі, варварські вирубки і забудови, вистояли і надихають нас на відчуття єднання з природою та її велич.
Дуб Крістера вражає своєю красою і могутністю. Його висота – близько 30 метрів, а обхват стовбура – 6,20 м. І якщо висоту заміряти неможливо, не маючи відповідного оснащення, то ширину перевірили: співпало)
Свого часу біля цього дуба був смітник, і вогонь при спалюванні сміття обпалив частину стовбура дерева. Згодом дуб отримав статус ботанічної пам'ятки природи. Віковічний дуб названо на честь відомого київського квітникаря Вільгельма Крістера, садиба якого знаходилася поруч. 
Києвознавці стверджують, що саме завдяки діяльності розплідника й школи Крістера Київ і здобув репутацію одного з найбільш зелених міст світу. Він втілив свою мрію про садівництво саме на нашій Пріорці, придбавши тут 40 га землі.

Водночас, побачити залишки садиби В.Крістера, 150-річну ялинку, висаджену садоводом та найстаріші буки Києва нам не вдалося. Усі ці пам’ятки знаходяться зараз на території Інституту харчової хімії і технології НАН України, куди нас просто не пустили.

Інформація - бібліотеки ім. С. Чекаліна

Перейти до спискуВерсiя для друку