Головна  →  Новини  →  17 квітня 2019

У ЦПРБ ім. О.С. Пушкіна відбулася презентація з нагоди святкування у 2019 році 210-го ювілею Чарльза Роберта Дарвіна

16 квітня 2019 року в малій залі ЦПРБ ім. О.С. Пушкіна відбулася презентація з нагоди святкування у 2019 році 210-го ювілею Чарльза Роберта Дарвіна - видатного науковця, відчайдушного мандрівника-натураліста, який зробив численні відкриття у області природничої історії, біології, зоології, геології, дослідив і вперше описав численні маловідомі явища природи, а також створив і довів теорію еволюції видів та разом з Альфредом Расселом Уоллесом виклав принципи природного добору.

Зустріч з читачами відбувалася у особливо теплій та дружній атмосфері, до нас завітали наші постійні слухачі та люди, що цікавляться природничою історією.

Головний методист ЦБС Оболонського району м. Києва, Вікторія Дорогих, підготувала для гостей цікавий та розгорнутий мультимедійний матеріал, який включав: біографічні дані про рід Дарвінів-Веджвудів, з якого походив наш герой, інформацію про його знаменитих старших родичів, які залишили значний слід у науці та мистецтві, розповідь про дитинство і юність Чарльза Дарвіна, часи його навчання і поступового занурення у природничі науки, його участь у кругосвітньому плаванні на кораблі «Бігль», період зрілої наукової праці після повернення з експедиції і підготовку знаменитої наукової праці «Походження видів», що увінчало його 23-річну роботу над теорією еволюції.

Значна частина розмови була присвячена саме навколосвітній подорожі молодого науковця, яка тривала 5 років.

Успіхи молодого натураліста дали йому можливість у 23-річному віці увійти до складу наукової експедиції дослідницького корабля «Бігль» під командуванням блискучого капітана Роберта Фіцроя і вивчати флору, фауну, геологію, ландшафти екзотичних країн, а також життя і побут аборигенного населення Південної Америки, Вогненної Землі, островів Французької Полінезії, Нової Зеландії, Австралії, тощо.

Матеріал, який зібрала тоді експедиція увійшов у 5-томне видання – і це був лише стислий звіт капітана, як начальника експедиції, яка займалася, у першу чергу, картографічною зйомкою  і лише додатково – вивченням природи відвіданих ними країн та морських і океанічних глибин.

Наукового же матеріалу, який зібрав молодий натураліст Чарльз Дарвін, вистачило більше, ніж на 23 роки його наполегливої кропіткої дослідницької роботи. З експедиції вчений привіз численні екземпляри відкритих ним і вперше побачених науковцями Європи і Англії тварин, птахів, комах, плазунів та морських істот, яких на той час не знала офіційна наука.

Він передав музеям Британії численні викопні скам’янілості велетенських доісторичних тварин, таких, як мегатерій, гліптодонт, макраухенія, тощо. Їх експонування у музеях стало тоді сенсацією.

Окремо хочеться зазначити, що книга Чарльза Дарвіна «Подорож натураліста навколо світу на кораблі «Бігль», видана невдовзі після повернення, стала бестселером у Британії та світі і багато разів перевидавалася різними мовами.

А через 23 роки кропіткого збирання доказової бази Дарвін опублікував найвідоміший свій науковий дослід «Походження видів», який став переворотом уявлень про історію Землі і будову світу.

Він, водночас, набув неймовірної популярності і був визнаний багатьма науковцями світу, але, у той же час, викликав масу критичних заяв у пресі, глумливих карикатур у «жовтих» виданнях, підняв хвилю обурення з боку церковників та Вірин, яким здавалося, що вчений зазіхає на релігійні почуття і попирає усталені знання.  Перед тим, як прийняти еволюційну теорію, як наукове безцінне надбання, людство мало осмислити і звикнути до цієї думки.

Наприкінці нашої зустрічі, відбулося обговорення побаченого матеріалу, читачі ставили запитання, спілкувалися у дружній атмосфері.

Працівники бібілотеки дуже вдячні усім, хто відвідав цей захід, присвячений геніальному вченому-натуралістові, і сподіваються на подальші зустрічі!

ЦПРБ ім. О.С. Пушкіна

Перейти до спискуВерсiя для друку