КМДА Київська міська державна адміністрація


27 березня 2019

Трагічні випадки доводять: головна причина травмування та загибелі дітей на пожежі криється в їх невмінні діяти в критичних ситуаціях

Надзвичайні ситуації завдають чимало лиха людям та навколишньому середовищу, несуть з собою значні матеріальні, екологічні збитки та часто й людські жертви. Найбільш поширеними надзвичайними ситуаціями з усіх існуючих категорій є пожежі, адже вони мають значну чисельність, ареали поширення та несуть з собою численні збитки. Основним видом пожеж саме в зимовий період є – пожежі в побутовому секторі.

Актуальність боротьби з пожежами в зимово-весняний період лише підвищується, кожен користувач енергії вогню та світла, легкозаймистих засобів має пам’ятати – неухильне дотримання правил протипожежної безпеки та вчасні перші заходи по її ліквідації збережуть майно, здоров’я чи навіть життя. Виходячи з того, що кожна сьома пожежа в нашій країні виникає від пустощів дітей, від їхнього невмілого, необережного поводження з вогнем, значний ефект мають бесіди з дітьми молодшого та шкільного віку, про згубну дію вогню та перші заходи які варто здійснити при виникненні пожежі. Для вирішення даної проблеми потрібні спільні скоординовані та цілеспрямовані дії батьків, вихователів і вчителів.
Профілактика дитячих пустощів з вогнем в сім’ї зазвичай зводиться до банальних заборон: газ не включай, сірники не чіпай! Саме частка «не» інколи виступає стимулом до дії. Найчастіше це закінчується трагедією. Просто заборонити дітям торкатися небезпечних речей або ховати – не найкращий метод. Набагато результативнішим є навчити їх правильно користуватися побутовими предметами. Не показуйте дітям поганий приклад: не паліть при них, не кидайте недопалки куди попало, не запалюйте папір для освітлення темних приміщень. Зберігайте сірники в місцях недоступних для дітей. Ні в якому разі не можна тримати в будинку несправні або саморобні електричні прилади.
Трагічні випадки наочно доводять: головна причина травмування та загибелі дітей на пожежі криється в їх невмінні діяти в критичних ситуаціях. Під час пожежі у маленьких дітей спрацьовує підсвідомий інстинкт: дитина намагається до чогось притулитися, кудись сховатися, шукає притулок – під ліжком, столом. Там його біда і наздоганяє. Важливо навчити дитину не панікувати і не ховатися у разі пожежі.
Вдома – батьки, в дитячих садах – вихователі, а в школах – вчителі, зобов’язані забезпечити неухильне виконання основних правил пожежної безпеки, негайно усунути причини, які можуть призвести до трагедії. Практичне закріплення знань і навичок з пожежної безпеки потрібно відпрацьовувати з раннього дитинства, а дотримання правил безпеки повинно стати звичкою кожного.
Пам’ятайте – маленька необережність може призвести до великої біди!

 

За інформацією Оболонського районного управління ГУ ДСНС України у м. Києві 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.