Головна  →  Новини  →  15 березня 2019

Автор «Нарисів про Оболонь» взявся за величезний труд – простежити усі історичні періоди Оболоні

13 березня 2019 року в читальній залі ЦПРБ ім. О.С. Пушкіна відбулася чудова зустріч наших читачів із журналістом, краєзнавцем, педагогом і письменником Кухарським Володимиром Петровичем, який представив свою нову  книгу «Нариси про Оболонь: від давнини до наших днів» і розповів про захоплюючу дослідницьку роботу над цим унікальним твором.

Сам автор дуже давно захоплюється історією Київської старовини, веде краєзнавчі розвідки і ставить собі на меті донести сучасним мешканцям мегаполісу таємниці минулого, які зберігає дотепер наша земля, але які можуть просто зникнути з її лиця через забудову і розростання великого міста.

Увагу автора дуже давно привернула до себе Оболонь – історична київська місцевість, через яку ще донедавна бігла знаменита річка Почайна, на берегах якої, за однією з історичних версій, князь Володимир охрестив киян. Саме через зелені та соковиті лани Оболоні проходив ще у дохристиянські часи шлях на Вишгород, тут у Оболонському степу заходилося знамените язичницьке святилище Велесове коло, саме тут жили численні праслов’янські племена часів неоліту, залишивши потомкам красномовні археологічні підтвердження свого існування, обширного господарювання на цій землі і тої особливої, високої культурної спадщини, яка духовно пов’язує нас сьогоднішніх з пращурами.

 Автор «Нарисів про Оболонь» взявся за величезний труд – простежити усі історичні періоди Оболоні – він почав з дослов’янської давнини, спираючись на численні археологічні досліди його колег, потім торкнувся історичних подій, що відбувалися на Оболоні у часи Русі і Козаччини, розповів про початок масового заселення Подолу та Оболонських земель наприкінці 19 століття і перейшов до реалій Оболоні 20 століття – коли тут, на колись незаселених зелених пасовиськах, постав комфортабельний, сучасний міський масив, зі складною транспортною системою, комунікаціями, але все ще із невловимим відгуком колишньої давньої Оболоні - з її пишною природою, плескотом річок і озер, шелестом соковитих трав.

 Слухачі під час заходу із захопленням слухали розповідь Володимира Петровича про його дослідження історичної Оболоні, люди залюбки згадували будівництво житлового масиву, яке бачили на власні очі, або доповнювали розповідь автора спогадами своїх старших родичів. Після заходу гості не хотіли розходитися, усі скористалися можливістю особисто поспілкуватися із автором, отримати його автограф і сфотографуватися на пам’ять.

           Самі ж працівники бібліотеки висловлюють надзвичайну вдячність авторові за чудовий подарунок – тепер і у нас в бібліотеці є примірники чудової книги «Нариси про Оболонь», які надав нам автор.

          Дякуємо усім гостям за чудову зустріч!

ЦПРБ ІМ. О.С. ПУШКІНА

Перейти до спискуВерсiя для друку