Головна  →  Новини  →  11 лютого 2019

Українцям дозволили купувати валюту в онлайні в режимі 24/7

7 лютого набрав чинності Закон «Про валюту і валютні операції», який передбачає ряд послаблень в системі валютного регулювання. Нацбанк на самому початку року прийняв вісім постанов, які суттєво змінюють валютні правила як на внутрішньому ринку, так і при транскордонних операціях.

Додаткові нові правила і послаблення введені постановами правління НБУ № 33 від 05.02.2019 та № 35 від 06.02.2019. Зокрема, з 01.03.2019 буде зменшений розмір обов'язкового продажу валютної виручки з 50 до 30%. З 7 лютого зняті обмеження резервування коштів для покупки валюти (правило Т + 1). Також з 7 лютого компаніям і банкам з іноземними інвестиціями дозволено репатріювати дивіденди за 2018 рік.

Крім того, населенню надано можливість проводити операції по онлайн-продажу іноземної валюти та банківських металів на суму до 150 тис. грн не в операційний, а в календарний день. «Це означає, що онлайн-покупка валюти через інтернет-банкінг і мобільні додатки доступна громадянам в режимі 24/7», - повідомили в Нацбанку.

Крім цього, НБУ уточнив, що перерахування валюти за кордон юридичними особами для розміщення на депозитних рахунках (в рамках ліміту 2 млн євро в рік) можливо тільки за рахунок власної, а не купленої іноземної валюти.

У той же час НБУ заборонив бізнесу і населенню переказувати кошти для надання кредитів, здійснення інвестицій або розміщення на банківських рахунках в державі-агресорі, офшорних зонах та країнах, які не виконують рекомендації FATF. Також збережені обмеження на покупку банками облігацій зовнішньої державної позики України.

biz.ligazakon.net

Перейти до спискуВерсiя для друку