КМДА Київська міська державна адміністрація


16 січня 2019

Вирішення окремих питань після прийняття Кодексу України з процедур банкрутства

Цей Кодекс передбачає проведення процедур відновлення платоспроможності та порядок погашення боргів юридичними особами, приватними підприємцями та громадянами України.

Кодекс структурно побудований із чотирьох книг. Перша - регулює загальні положення і терміни, друга - регулює діяльність арбітражних керуючих, третя – регулює питання банкрутства юридичних осіб і четверта – фізичних осіб.

Новиною у цьому Кодексі є можливість оголосити фізичною особою себе банкрутом у судовому порядку, що не було передбачено законодавством України раніше. До суду може звернутися тільки боржник. Інший кредитор не може подавати заяву про визнання фізичної особи банкрутом.

Процедура банкрутства можлива, якщо борг становить понад 30 мінімальних заробітних плат, борг не погашається більше 2-х місяців або погашення становить менше ніж 50% від щомісячних платежів за кредитом, при наявності постанови державного або приватного виконавця про відсутність майна, яке підлягає продажу для погашення боргу.

Господарський суд порушуючи справу про банкрутство може проводити оцінювання майна боржника і встановлювати його наявність, витребувати інформацію про продане майно за останній рік, встановити докази і витрати боржника і членів його сім’ї за останні три роки.

Після відкриття судом справи про банкрутство, припиняється нарахування штрафних санкцій та відсотків за зобов’язаннями  боржника і вводиться мораторій (заборону) на задоволення вимог кредиторів на 120 днів, знімається судом арешт із майна боржника, але ухвалюється рішення про заборону боржнику самостійно продавати майно. Призначення судом арбітражного керуючого продиктовано необхідністю управління майном боржника та налагодження взаємодії з кредиторами.

Відкриття справи про банкрутство унеможливлює примусове стягнення боргів, нарахування штрафів та пені, зупиняється сплата податків та зборів.           

Наступним етапом є спільна розробка плану реструктуризації боргів кредиторами, боржником та арбітражним керуючим.

Якщо план реструктуризації не буде погоджено кредиторами або боржником, суд на підставі згоди кредиторів ухвалює рішення про визначення боржника банкрутом і вводить на 120 днів процедуру погашення боргів. У межах цієї процедури продають майно, що залишалось у боржника. Якщо не вистачить цього майна на погашення всіх боргів, вимоги кредиторів вважатимуть погашеними.

У разі погодження плану кредиторами і боржником, він затверджується судом і після затвердження, боржник повертає  борги згідно з планом. Етап виконання плану не повинен перевищувати п’ять років.

З метою недопущення ухилення від сплати боргів, суди повинні більш детально аналізувати майновий стан банкрута, який вказує на неможливість їх погашення.

Правоохоронним органам також необхідно відслідковувати можливість фіктивного банкрутства за яке у Кримінальному кодексі України передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 300 мінімальних зарплат або позбавлення волі на строк до двох років. За шахрайство (ст.190 Кримінального Кодексу України) покаранням може стати позбавлення волі до восьми років.

 

Головний спеціаліст відділу з питань банкрутства 

ГТУЮ у місті Києві  Ковтун Сергій Олександрович



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.