Головна  →  Новини  →  9 січня 2019

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною

1 січня 2019 року вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми» від 03 липня 2018 року № 2476.

Відповідно до нього держава встановлює новий вид державної соціальної допомоги: допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, на дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, яким не встановлено інвалідність.

Допомога призначається одному із батьків, усиновлювачів, опікуну, піклувальнику, одному із прийомних батьків, батьків-вихователів, який постійно проживає та здійснює догляд за дитиною, хворою на один або декілька видів таких захворювань, станів.

Для отримання допомоги особа, яка доглядає за хворою дитиною, подає такі документи:

заява законного представника дитини, який постійно проживає та здійснює догляд за хворою дитиною;

паспорт або інший документ, що посвідчує особу та документ, що підтверджує повноваження опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів;

копія свідоцтва про народження дитини (з пред’явленням оригіналу);

довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу у порядку та за формою, встановленими МОЗ.

Допомога особі, яка доглядає за хворою дитиною, призначається з дня звернення за її призначенням до органу соціального захисту населення в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та виплачується шість місяців.

Відповідно до Закону України „Про Державний бюджет на 2019 рік*’ установлено у 2019 році прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 1497 гривень; з 1 липня - 1564 гривні, з 1 грудня - 1638 гривень.

Виплата допомоги на наступний період продовжується на підставі заяви законного представника дитини та довідка про захворювання дитини з дня зупинення виплати, якщо звернення надійшло протягом одного місяця з дня її зупинення.

 

Управління праці та соціального захисту населення

Перейти до спискуВерсiя для друку