КМДА Київська міська державна адміністрація


3 січня 2019

Робота понаднормово: які права мають українці?

Конституція України гарантує кожному право на працю. Українці мають можливість заробляти собі на життя працею, яку вільно обирають або на яку вільно погоджуються.

Кожен, хто працює, має право на відпочинок. Це право забезпечене наданням днів щотижневого відпочинку, а також встановленням норм тривалості робочого часу, скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час...

Проте, мабуть, кожен стикався з ситуаціями, коли роботу доводиться закінчувати поза встановлений робочий час.

Тож питання тривалості, складу, режиму і порядку обліку робочого часу регулюються Кодексом законів про працю України.

Робочим часом вважається встановлений законом або на його підставі угодою сторін час, протягом якого працівники згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку повинні виконувати за трудовим договором свої трудові обов’язки.

Зауважте, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Відповідно до статті 62 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) надурочні роботи (роботи понад встановлену тривалість робочого дня), як правило, не допускаються.

Статтею 63 КЗпП визначено заборону щодо залучення до надурочних робіт:

- вагітних жінок і жінок, які мають дітей до 3-річного віку;

- осіб, молодших 18 років;

- працівників, що навчаються в загальноосвітніх школах та ПТУ без відриву від виробництва, в дні занять.

Тільки за згодою можуть залучатися:

- жінки, які мають дітей від 3 до 14 років або дитину з інвалідністю;

- особи з інвалідністю (за умови, що така робота не суперечить медичним рекомендаціям).

Проте, отримавши погодження від профспілкової організації, додаткові години в позаробочий час все-таки можливі. Законодавством встановлені граничні норми застосування надурочних робіт. Вони не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік (ст. 65 КЗпП). При цьому власник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.

Відтак, робота у святковий і неробочий день відповідно до статті 107 КЗпП України оплачується у подвійному розмірі. Наприклад, середня заробітна плата у столиці становить 11 тис. грн у місяць, щогодини – 62,5 грн. Тож, якщо Ви перепрацювали щодня по годині протягом двох тижнів (загалом 10 годин), маєте право на 1250 грн надбавки.

Проте це не стосується тих, хто працює за ненормованим робочим графіком, укладає трудовий договір, згідно з яким міра праці оцінюється, наприклад, обсягом виконаної роботи. Ненормований робочий день – це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу.

Якщо Ваші трудові права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0 800 213 103. Тут Ви можете отримати фахову правову консультацію та у разі необхідності безкоштовні послуги адвоката від держави.

Захищайте свої права з Мін’юстом!

Станіслав Куценко,
начальник ГТУЮ у місті Києві



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.