Головна  →  Новини  →  10 грудня 2018

Звернення голови Оболонської РДА Олександра Цибульщака з нагоди Міжнародного дня прав людини

Звернення голови Оболонської РДА Олександра Цибульщака з нагоди Міжнародного дня прав людини

Сьогодні, 10 грудня, міжнародна спільнота усього світу відзначає 80-річчя прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини. На честь цієї знаменної події в історії людства, яка відбулась у 1948 році, Генеральна Асамблея ООН 4 грудня 1950 року запропонувала щорічно відзначати День прав людини.

Загальна декларація прав людини стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини. З прийняттям Декларації людство отримало надію на право кожного бути вільною людиною, жити у світі без насильства, дискримінації, бідності, воєн та екологічних катастроф, віру у краще майбутнє, більш справедливий і гуманний світ. Її положення заклали основу для прийняття низки важливих міжнародних документів у сфері прав людини, становлення нової галузі права – міжнародного захисту прав людини.

Україна була одним з фундаторів ООН, безпосередньо брала активну участь у підготовці й прийнятті міжнародно-правових документів у галузі прав і свобод людини. Конкретні пропозиції української сторони були враховані і знайшли відображення у Загальній декларації прав людини, інших міжнародно-правових документах.

Декларація спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини: Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього, Женевських конвенцій про захист прав людини під час збройних конфліктів, Європейської Конвенції захисту прав людини та основних свобод, Декларації прав дитини, пактів про права людини тощо. Було створено різноманітні установи та посади для більш об’єктивного дотримання державами прав людини – Комісія ООН з прав людини та Уповноважений з прав людини. Принципи Декларації були закріплені в законодавстві багатьох держав світу, зокрема і в Конституції нашої держави.

В рамках відзначення річниці прийняття Загальної декларації прав людини щороку в Україні, починаючи з 2008, проводиться Всеукраїнський тиждень права. Головні завдання Тижня – показати важливість правової освіти українців, виховувати в них повагу до закону та прав людини, залучити до участі в цікавих правових заходах.

Цього року Всеукраїнський тиждень права пройде вдесяте. У нього навіть буде свій символ – парасолька, яка захищає та об’єднує зусилля усіх задля утвердження прав людини в Україні. В період з 10 по 16 грудня 2018 року відбудеться безліч заходів, присвячених Тижню права

Дуже важливо, щоб кожна людина знала свої права, які визнані державою та суспільством. Права людини не даруються державою, а належать кожному від народження. Всі права людини: громадянські, політичні, економічні, соціальні, - це основа людського існування та розвитку.

І сьогодні влада, громадські організації, політики, профспілки, кожним кроком, кожним рішенням, спільними зусиллями повинні відстоювати та захищати права громадян нашої держави. 

Тож приєднуємося до відзначення Дня права людини. Бажаю всім нам  мудрості, поваги один до одного, толерантності. Нехай наші права і свободи починаються з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх, що й буде першим кроком до побудови демократичної, правової держави.

 

 

З повагою
Голова Оболонської районної
в місті Києві державної адміністрації                               Олександр Цибульщак
Перейти до спискуВерсiя для друку