Головна  →  Новини  →  30 вересня 2013

Міська влада столиці підвищуватиме рівень соціального захисту ветеранів війни

Погіршення стану здоров’я ветеранів війни і зниження їхньої здатності до самообслуговування створюють певні проблеми медичного, соціального та економічного характеру, розв’язання яких потребує державної допомоги. Саме тому у столиці підвищуватимуть рівень соціального захисту ветеранів комплексно. Про це під час розширеної апаратної наради КМДА повідомила виконуюча обов’язки директора Департаменту соціальної політики Наталія Хоменко.

«Пріоритетними та актуальними напрямом роботи для органів соціального захисту, до яких звертаються тисячі людей, є поліпшення якісного обслуговування громадян і уважне ставлення до проблем кожного. Створення належних умов для життєзабезпечення ветеранів війни, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них є основним нашим завданням, а це потребує пошуку нових підходів з урахуванням їхнього поважного віку, стану здоров’я, високого рівня інвалідизації та соціальної напруги в суспільстві. Більше того, чисельність ветеранів війни щороку зменшується», – зазначила Наталія Хоменко.

Передусім ідеться про медикаментозне забезпечення, шляхом участі ветеранів у програмі благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса». Відповідний проект рішення на черговому сесійному засіданні розглянуть депутати Київради.

Вона зауважила, що станом на 1 вересня 2013 року у Києві проживає 77 тисяч ветеранів війни. Для підтримки їхнього рівня життєзабезпечення у столиці здійснюється низка заходів. Зокрема, Департамент соціальної політики забезпечує виплату разової грошової допомоги ветеранам війни. Крім того, на виконання соціальних ініціатив Президента України у 2013 році розмір державної допомоги до Дня Перемоги збільшився і склав: 135 грн. учасникам війни, 375 членам сімей загиблих, 745 грн. учасникам бойових дій, інвалідам війни ІІІ групи – 1895 грн., інвалідам війни ІІ групи – 2110 грн., інвалідам війни І групи та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 2415 грн.

Наразі інвалідам війни надається 100% знижка плати за користування житлом та комунальними послугами у межах норм споживання встановлених законодавством, учасники бойових дій сплачують лише 25%, учасники війни – 50%, діти війни – 75% вартості житлово-комунальних послуг в межах норм споживання. Ветеранам війни першочергово оформляють документи на отримання субсидій. Також забезпечуються пільги ветеранам війни на житлово-комунальні послуги, послуги зв’язку, санаторно-курортне лікування, ремонт квартир та інше. На зазначені видатки у міському бюджеті на 2013 рік передбачено 267,4 млн. грн.

Також у місті функціонують 12 територіальних центрів з обслуговування непрацездатних громадян та інвалідів. Вдома соціальні працівники терцентрів обслуговують майже 15 тис. осіб, в тому числі 5,8 тис. ветеранів війни.

Спеціалізована мобільна служба при Київському міському територіальному центрі соціального обслуговування надає транспортні послуги інвалідам з порушенням опорно-рухового апарату, у тому числі і ветеранам війни. Перевезення здійснюються до лікувально-профілактичних закладів, реабілітаційних установ, Київського протезного заводу, навчальних закладів, об’єктів соціальної інфраструктури, на спортивні змагання, тренування тощо. У 2012 році було здійснено 9,4 тисячі перевезень, а за 9 місяців 2013 року перевезено майже 6 тисяч інвалідів, з яких 65 % – ветерани війни.

Органи соціального захисту районних в м. Києві державних адміністрацій забезпечують проведення капітального та поточних ремонтів квартир, індивідуальних житлових будинків ветеранів війни.

Однак, гострою залишається проблема санаторно-курортного лікування. В управліннях праці та соціального захисту населення районних держадміністрацій на обліку для забезпечення санаторним лікуванням перебуває майже 11,1 тис. ветеранів війни. У 2012 році за рахунок коштів державного бюджету оздоровлено 2455 осіб. За 9 місяців 2013 року оздоровлено 1988 осіб. За рахунок коштів, передбачених на виконання міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам», придбано 1253 путівки до Київської міської курортної бальнеолікарні, з них 70 путівок отримали ветерани війни. Аби поліпшити ситуацію з оздоровленням ветеранів війни, голова КМДА Олександр Попов доручив профільному департаменту підготувати відповідні пропозиції.

Київська міська державна адміністрація для культурного, правового та соціально-побутового обслуговування ветеранів та інвалідів війни за кошти місцевого бюджету в 2007 році збудувала Київський міський Палац ветеранів. У ньому проводять заходи щодо вшанування ветеранів, увічнення подвигів наших співвітчизників.

Ветеранам війни, постраждалим від нацистських переслідувань та членам сімей загиблих пільги на проїзд залізничним, водним, повітряним, міжміським, автомобільним транспортом територією України та територією держав-учасниць СНД надаються відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» і міжурядової угоди «Про взаємне визнання прав на пільговий проїзд для інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни, а також осіб, прирівняних до них», підписаною главами урядів у Москві 12.03.1993 р.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку