Головна  →  Новини  →  23 травня 2018

Що треба знати про хворобу Лайма та інші небезпечні інфекційні захворювання, які передаються комахами та кліщами

З настанням теплих погожих днів проходить швидкий виплід гнусу (комарів, мошок, ґедзів) і кліщів, які є інтенсивними кровососами і можуть спричиняти значні алергічні реакції, а саме головне, можливу передачу небезпечних інфекційних захворювань, таких як кліщовий бореліоз, кліщовий енцефаліт, малярію, дирофіляріоз, лихоманка Західного Нілу та інших.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) – це найбільш розповсюджене інфекційне захворювання, що передається людині через укус інфікованих кліщів. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Інкубаційний період від інфікування до проявлення симптомів зазвичай сягає 1-2 тижні, але він може бути значно менше (декілька днів), чи довше (місяць і більше).

До ранніх проявів хвороби відносяться  гарячка, головний біль, слабкість та характерна висипка у вигляді мігруючої еритеми. Якщо хворобу не лікувати, то в патологічний процес можуть бути задіяні суглоби, серце, а також нервова система. В більшості випадків, коли діагноз та лікування проводяться на ранніх стадіях хвороби, вказані симптоми ліквідуються. Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може призвести до хронізації, коли хвороба важко піддається лікуванню і може стати  причиною інвалідності.

Кліщі активні в природі з березня по листопад місяць, живляться кров’ю людей та тварин.

Зараження на хворобу Лайма відбувається через укус кліща, що нападає на людину під час відвідування лісу, парків, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.

Тіло кліща овально-сплющене, звужене спереду. Дорослі кліщі та німфи (статевонезріла форма) мають чотири пари кінцівок з кігтиками та спеціальними присосками. Для людей більш небезпечні дорослі кліщі (імаго) і особливо самиці, тому що кровоссання їх триває 7 і більше діб, а у самців-декілька хвилин.

Кровоссання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується в 80-150 разів, занурившись хоботком глибоко в шкіру.

Звичайно дорослі кліщі, що присмокталися, виявляються людиною через 2-3 дні: в цьому місці з’являється припухлість, свербіння, почервоніння. Присмоктування маленької майже прозорої німфи часто залишається для людини непомітним.

При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі (ліси, парки, прибережні зони водойм), необхідно дотримуватись таких правил:

1. Одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором.

2. При можливості на одежу та шкіру наносити відлякуючи препарати від кліщів, репелентного типу.
3. Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
4. Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів
5. Місце для привалів, нічного сну на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м
6. При сумісному перебуванні на природі з хатніми тварини - їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

Якщо все ж таки кліщ присмоктався, необхідно:

а) звернутись до травмпункту, мешканці Оболонському району можуть звернутися: травмпунктів, які знаходяться у міській клінічній лікарні №8 (вул. Кондратюка, 8) - доросле населення та дитячій клінічній лікарні №1 (вул. Богатирська, 30),а також до лікаря-хірурга за місцем проживання.

б) при відсутності такої можливості видалення проводять самостійно:

- слід змастити його олією або вазеліном, щоб ізолювати кліща від   повітря, повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини;

- якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою;

- місце укусу змащують 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном;

- після видалення кліща руки ретельно миють з милом.

Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: загальна слабкість, підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, болі у м'язах негайно звертатись до лікаря-інфекціоніста...

 

Хімічні засоби попередження укусів людей комахами та кліщами.

Щоб убезпечитись від укусів комах і кліщів, необхідно використовувати відлякуючи препарати (репеленти), які наносяться на шкіру або одяг людей. Основу цих препаратів складає речовина ДЕТА (N, N – діатил-мета-толуамід).

Для дітей можна рекомендувати репелент Москітол у вигляді спреїв або мазей, що наносяться на тіло (при обов'язковій шкірній алергічній пробі). Москітол випускається у вигляді спіралей, рідин для використання в закритих і відкритих приміщеннях.

Другим препаратом, який можна рекомендувати, є Off – теж Репелент, що наноситься на шкіру і одяг. При нанесенні на одяг відлякуючи властивості спрію зберігаються довше (30 діб для комах і 5 діб для кліщів; на шкірі – менше 8 годин для комах і 4 години – для кліщів).

Для закритих приміщень можна використовувати Раптор як репелент і інсектицид (знищує комах).

 

За інформацією ВП Оболонський міжрайонний лабораторний центр

Перейти до спискуВерсiя для друку