КМДА Київська міська державна адміністрація


21 травня 2018

На Софійській площі відбувся Вечір-реквієм пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 2018 року на Софійській площі у Києві відбувся Вечір-реквієм до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, організований за участі Міністерства інформаційної політики України.

«Без року три чверті століття відділяють нас від тієї трагічної події. Йдуть з життя свідки, але спогади про влаштований Москвою геноцид кримськотатарського народу залишаються в історичній пам’яті кримських татар – і у пам’яті усього українського народу! Те примусове виселення було однією з найбільш злочинних і брутальних операцій тоталітарного комуно-московського режиму», - сказав у своєму виступі Президент України Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що цього року виповнюються 85-ті роковини Голодомору і минає 80 років від Великого терору, і додав, що український народ, як ніхто інший знає, що таке потрапити під смертельний каток кремлівської імперії. «Біль кримських татар – це біль усіх українців», - підкреслив Президент.

Він додав, що право кримських татар вільно жити на своїй рідній землі буде обов’язково відновлено.

«Геноцид кримських татар, розпочатий режимом Сталіна у 1944 році під виглядом депортації, є злочином, співставним за своїми масштабами з Голодомором, Холокостом та іншими трагедіями людства, коли цілі народи опинилися під загрозою тотального знищення. Але ці жахливі трагедії, які пережили українці та кримські татари, служать і об’єднуючим фактором, важливою складовою формування української політичної нації», - зазначив Міністр інформаційної політики України Юрій Стець.

У рамках заходу відбувся концерт-реквієм, жалобний мітинг та демонстрація художнього фільму «Хайтарма».

Нагадаємо, 15 травня Міністерство інформаційної політики України презентувало загальнонаціональну комунікаційну кампанію до 18 травня - Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

mip.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.