Головна  →  Новини  →  25 квітня 2018

В Оболонському районі відбувся мітинг-реквієм, присвячений 32-м роковинам Чорнобильської катастрофи

В Оболонському районі відбувся мітинг-реквієм, присвячений  32-м роковинам Чорнобильської катастрофи

Кожного року, 26 квітня, ми згадуємо трагічні для нашої країни події - найбільшу техногенну аварію в історії людства. З різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, які спричинили  радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім. Відтоді минуло вже 32 роки, але наслідки й досі відзиваються болем у багатьох українських родинах.

Саме враховуючи «серйозні довготривалі наслідки чорнобильської катастрофи, які відчуваються досі, через тридцять років», 8 грудня 2016 року резолюцією Генеральної Асамблеї ООН проголошено 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про чорнобильську катастрофу і запропоновано державам-членам Організації Об'єднаних Націй щорічно відзначати його.  

Сьогодні, напередодні цієї пам'ятної дати, біля пам'ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи (вул. Малиновського, 6),  відбувся мітинг-реквієм. На заході були присутні перший заступник голови Оболонської райдержадміністрації Роман Лелюк, керівник апарату Оболонської РДА Ірина Пашко, голова «Фонду інвалідів Чорнобиля Оболонського району  м. Києва» Леонід Соловей, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, представники Оболонського РУ ГУ ДСНС України в м.Києві та громадськості району.

Зі словами вдячності та пошани до учасників ліквідації аварії звернувся перший заступник голови. У своєму виступі Роман Валерійович зазначив: «Масштаби цієї жахливої трагедії величезні, але якби на боротьбу з радіацією не стали люди з надзвичайним почуттям обов’язку, наслідки могли б бути ще  страшнішими. Ми щиро вдячні всім, хто ризикуючи здоров’ям і життям, не допустили розповсюдження зловісної радіаційної хмари на весь світ. 

Низький уклін героям-чорнобильцям, ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС. Ми у невідплатному боргу перед Вами. Світла пам’ять усім, хто через хвороби, спричинені радіацією, не дожив до цього дня».

За самовідданість та високий професіоналізм, виявлені у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, учасникам ліквідації аварії були вручені подяки від голови Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації та медалі «Ліквідатор наслідків ядерної катастрофи» від «Фонду інвалідів Чорнобиля Оболонського району м. Києва".

Також, до ліквідаторів звернувся голова "Фонду інвалідів Чорнобиля Оболонського району" Леонід Соловей.

 Після урочистих промов присутні поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи та вшанували пам'ять про людей, які ціною власного життя врятували життя мільйонів, хвилиною мовчання.  

Захід супроводжував оркестр Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві «Вогнеборець» (керівник Кобзіст Олексій, диригент Апостол Олексій).

ФОТОАЛЬБОМ 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку