КМДА Київська міська державна адміністрація


14 лютого 2018

Новий порядок механізму проведення медичної реабілітації для застрахованих осіб в умовах санаторно- курортних закладів

Відновлювальне лікування є одним з важливих завдань Фонду соціального страхування України, оскільки воно надає можливість якнайшвидшого повернення хворого до нормального життя і праці.

Метою системи реабілітації є  повернення людини до повноцінного життя після завершення лікування в санаторно-курортному закладі. Медична реабілітація допомагає повністю відновити здоров’я, значно скоротивши терміни тимчасової непрацездатності.

Відповідно до рішень правління Фонду соціального страхування України з 01 січня 2018 року механізм забезпечення застрахованих осіб соціальними послугами з лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм, за рахунок коштів Фонду, замінило адресне забезпечення медичною реабілітацією, відповідно до Порядку затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України  від 13.07.2017 №39 (далі - Порядок), погодженого Міністерством охорони здоров’я України  (лист від 23.08.2017 № 3.14-1-/1146-17/22760). Прогресивний єдиний підхід – гроші ходять за людиною – вже на практиці впроваджується в діяльності Фонду.

Отже, направлення застрахованих осіб до конкретного реабілітаційного відділення, конкретного санаторію обумовлено наявністю медичних показань та протипоказань, функціональним класом хвороби, важкістю загального стану хворого, особливостями адаптації до умов навколишнього середовища, віддаленістю оздоровниці від лікувального закладу. Медичній реабілітації в спеціалізованих реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів відповідних профілів підлягають хворі, які мають відповідні медичні показання для медичної реабілітації такі як:

Нейрореабілітація;  М’язово-скелетна реабілітаціяКардіо-пульмонарна реабілітація; Медико-психологічна реабілітація учасників АТО: Реабілітація після оперативних втручань на органах зору: Реабілітація при порушені перебігу вагітності: Інша (соматична) реабілітація.  

Застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористичній операції (далі-АТО), має право один раз після демобілізації, за наявності відповідних медичних показань, у супроводі членів сім’ї (чоловік/дружина, неповнолітні діти), на реабілітаційне лікування в санаторно-курортному закладі за профілем медико - психологічна реабілітація, за рахунок коштів Фонду.

Застрахована особа з порушенням перебігу вагітності може направлятися в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу безпосередньо із жіночої консультації. Звертаємо увагу, що відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів застрахована особа може пройти тільки за рекомендацією лікуючого лікаря відповідно до медичних показань та за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу, клініки медичної науково-дослідної установи або жіночої консультації.

Ознайомитися з Порядком можна тут: http://www.fse.gov.ua/fse/doccatalog/document?id=948255

Отримати консультацію та роз'яснення можна за телефонами: 400-05-89,400-84-26,443-06-06 або адресою: просп. Перемоги, 92/2, каб. 106, 108, 111(приміщення Управління виконавчої дирекції ФССУ).

Презентація "Новий Порядок направлення застрахованих осіб на лікування у реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм  за  рахунок коштів Фонду соціального страхування України" 

 

За інформацією Правобережного відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.