Головна  →  Новини  →  21 листопада 2017

В Оболонському районі відбулись урочисті заходи з нагоди Дня Гідності та Свободи

В Оболонському районі відбулись урочисті заходи з нагоди Дня Гідності та Свободи

Сьогодні, 21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Події, які відбулися на Майдані чотири роки тому, змінили хід історії нашої держави. Відстоюючи європейське майбутнє України, захищаючи ідеали демократії, Герої віддали свої життя. Герої Небесної Сотні стали для кожного з нас прикладом мужності, патріотизму та свободи духу. Їх подвиг вкотре нагадує нам, що за мрію варто боротися – до кінця. А наш обов’язок – пам’ятати, цінувати їхній дар і розвивати отримані такою ціною досягнення.

З метою вшанування загиблих під час масових акцій протесту Героїв Небесної Сотні, які відстоювали право на свободу та незалежність, в Оболонському районі відбулись урочисті заходи.

Розпочались урочистості з покладання квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, який знаходиться біля Оболонської райдержадміністрації (вул. Тимошенка, 16). Вшанувати Героїв прийшли голова Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Цибульщак, перший заступник голови Роман Лелюк, заступник голови Сергій Блохов, рідні та близькі загиблих, громадськість. 

О 10:00  на проспекті Героїв Сталінграда, 51 відбулося відкриття скверу імені Героя Небесної Сотні, Героя України – Володимира Мельнічука. Новий сквер створено на прохання матері Володимира – Надії Іванівни Яременко та підтримки громадськості, Київської міської ради, Київської міської державної адміністрації, Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, музею Революції Гідності в Оболонсьокому районі.

Під час заходу зі словами вдячності та пошани виступили мама Героя Надія Іванівна, Міністр культури України Євген Ніщук, представник ініціативної групи постраждалих на Майдані Павло Сидоренко, голова Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Цибульщак, депутат Київської міської ради Владислав Михайленко, директор Департаменту благоустрою КМДА Андрій Фіщук.

«Революція Гідності, Євромайдан, Єврореволюція – усі ці терміни сьогодні стали невід’ємною складовою в історії побудови української державності. Ми ніколи не забудемо тих перших сміливців, які не знаючи страху, постали проти системи, віддали найдорожче – своє життя, за право на свободу, незалежність та гідне життя в Україні. Вони стали нашими героями – Героями Небесної Сотні, серед яких і оболонці. Один з них – Володимир Мельнічук, на честь якого сьогодні ми відкриваємо цей сквер. Володимир був активістом Євромайдану від самого його початку, допомагав і робив все, що міг. Володимир весь час був на Майдані, бо усвідомлював, що це той час, коли він може вплинути на історію своєї країни, коли безпосередньо можна зробити свій внесок у формування української нації. Ми не маємо право забути, з чого все починалося, ті події, які назавжди змінили Україну і народили нову націю», - зокрема зазначив у своєму виступі голова району Олександр Леонідович.

Право відкриття скверу імені Героя Небесної Сотні – Володимира Мельнічука було надано його мамі Надії Іванівні Яременко та почесним гостям.

Символом пам’яті про Героя є дерево, крони якого складаються з фрагментів революційних світлин, зроблених Володимиром – як пам’ять, що спонукає берегти і плекати цінності, заради яких Герої Небесної Сотні вийшли на Майдан, і за які віддали свої життя. Дерево – як символ самого життя, що має своє коріння і приносить свої плоди. Стовбур одного із дерев – символічна драбина, рух угору. Для Володимира Мельнічука - це був шлях до поповнення лав Небесної Сотні. Для нас – це пам’ять про Революцію Гідності.

Під час урочистостей Олександр Леонідович вручив подяки матерям загиблих Героїв Небесної Сотні з нагоди Дня Гідності та Свободи.

Пам'ять про Володимира Мельнічука, Олександра Плеханова, Андрія Цепуна, Сергія Шаповала, Петра Гаджи, Володимира Кульчицького - Героїв Небесної Сотні, Героїв України, наших земляків – оболонців, які віддали свої життя за мирне небо над Україною, навіки житиме в наших серцях, у серцях рідних, близьких та знайомих людей. Ми співчуваємо та розділяємо біль рідних та близьких, особливо матерів.

Всі герої живі доти, поки ми їх пам’ятаємо. Герої не вмирають!

Слава Україні! Героям слава!

Перейти до спискуВерсiя для друку